anytime

Moergestel 75 jaar bevrijd


Het weekeinde van 26 en 27 oktober stonden er verschillende bevrijdingsactiviteiten op het programma in Moergestel.

Zaterdag
Op zaterdag was er een zogenoemde belevingstocht door Moergestel. In een twee uur durende tocht werden honderden belangstellenden in drie verschillende tochten rondgeleid door het dorp. Op verschillende locaties werd stil gestaan bij situaties uit de oorlog. Toneelspelers speelde op elke locatie weer een ander stuk om zo de geschiedenis te vertellen. Zo mocht een jood onderduiken, vielen Duitsers een woning binnen en werd de bevrijding grootst gevierd. Het laatste stuk werd gespeeld bij de brug van de Reusel, waar Moergestel 75 jaar geleden werd bevrijd door de Schotten. Hierna volgende een tocht met legervoertuigen naar Stanislaus in Moergestel waarbij de soldaten langs de weg werden onthaald door de bewoners. De belevingstocht is georganiseerd door Seniorenwoning Moergestel in samenwerking met Toneelgroep de Tweede Jeugd.

Zondag
De zondag stond in het teken van de officiële herdenking. Eerst waren belangstellenden uitgenodigd voor een bevrijdingsbijeenkomst waar verschillende sprekers waren en men kon genieten van muziek. Vervolgens werd onder de muzikale begeleiding van de Clan Lamont Pipe Band en het Gilde gewandeld naar het monument van Generaal Majoor C.M. Barber. Waar de 75 jarige vrijheid werd herdacht.

Herdenking van 75 jaar vrijheid in Moergestel (foto: Iris de Groot)

MTV maakte onderstaande video over de vrijheid in Moergestel.