banner

Is kunstgrasveld Trinitas Oisterwijk kankerverwekkend?


‘Iedereen gaat weg van kunstgras in verband met de kanker verwekkende stoffen,’ en een ander reageerde met ‘Kunstgras wat kankerverwekkend is, heel bijzonder.’ Johan Frederiks laat namens VV Trinitas Oisterwijk weten: ‘Deze velden worden niet voorzien van de zwarte rubberbolletjes.’

Afgelopen week is gestart met de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark Den Donk voor V.V. Trinitas-Oisterwijk. Direct na de aankondiging daarvan kwamen er op diverse social media zorgen boven. Inwoners die zich afvroegen hoe dat kon, want zo hadden ze afgelopen jaren in diverse media vernomen, was dat kunstgras kankerverwekkend.

Wethouder Dion Dankers gaf uitgebreid uitleg over de keuze voor een kunstgrasveld vanwege de verhoogde capaciteit dat daar op gespeeld kan worden, maar over de al of niet aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen kon hij geen duidelijkheid geven: ‘Nee helaas, die details van het materiaal weet ik niet.’ Tijd om bij de gemeente om opheldering te vragen.

SBR of TPE?

Het kunstgrasveld krijgt vorm (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Gemeente Oisterwijk heeft de landelijke discussie over kunstgrasvelden ook gevolgd: ‘Die ging over de velden waar SBR (styrene-butadiene rubber) als infill (vulling tussen het kunstgras) werd gebruikt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft naar aanleiding hiervan onderzoek gedaan en geen verband gevonden tussen toepassing van SBR en gezondheidsproblemen.’ Die discussie was echter nog niet klaar, want enkele Hoogleraren Geneeskunde hebben dat onderzoek bestreden, zo blijkt uit een bericht van RTL Nieuws.

Volgens de gemeente is er echter in Oisterwijk geen probleem te verwachten: ‘Wij hebben er voor gekozen om bij de velden een TPE (thermoplastisch elastomeer) infill te gebruiken zodat deze discussie niet in Oisterwijk gaat spelen,’ aldus de woordvoerder van de gemeente, die dit voor ons heeft uitgezocht.