banner

Huilend aangekomen en lachend weer gegaan!


Samen hebben ze maar liefst 182 jaar levenservaring, Kees 87 en Henk 95 jaar. In hun lange leven hebben ze regelmatig verliesmomenten gekend, en verdriet gehad. Toch zijn ze niet te oud om te leren. ‘Het gaat er om, dat je van anderen handvatten krijgt om je verdriet te kunnen verweven met je dagelijks leven,’ aldus Jan Daem, begeleider van de lotgenotengroep voor rouwverwerking. ‘Onze dierbaren niet loslaten, maar anders leren vasthouden!’

door Joris van der Pijll

Kees: ‘Het misschien wel beste advies van Jan was, om nog even te wachten tot het eerste verdriet en indrukken voorbij waren.’ Hij woont in Moergestel en verloor eerder zijn zoon, en enkele jaren terug zijn vrouw. ‘Mensen om mij heen, die zo iets niet zelf meegemaakt hebben, praten over het weer. Bij het afscheid een kerk vol, met mooie woorden, maar ze zijn loos. Want veel van die mensen hebben geen idee. Goedbedoelde adviezen, maar pas als je het zelf meemaakt weet je waar je het over hebt.’

‘Mensen om mij heen praten over het weer’

Met lood in zijn schoenen ging hij naar de eerste bijeenkomst. ‘Mensen om je heen zitten niet altijd te wachten op jouw verhaal. Bij de lotgenotengroep van Jan en Bep weten de mensen wel waar we het over hebben, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik heb er ook leren luisteren, en zij naar mij.’

Lachen

Regen en zon, laten regenbogen groeien

Henk heeft acht jaar meer levenservaring, en verloor zijn eerste en tweede vrouw. ‘Ik was 53 jaar getrouwd toen ik mijn vrouw verloor, zonder afscheid van haar te kunnen nemen. Daar heb ik het nog altijd moeilijk mee. Ik had haar in het ziekenhuis gedag gezegd, dacht haar morgen weer te zien, maar kreeg bericht dat ze was overleden.’ In het bruincafé van de toenmalige Reuselhof leerde hij later zijn tweede vrouw kennen. ‘We gingen wandelen, ik kreeg een arm, die voelde warm. We wisten dat het niet lang zou zijn, maar we hebben samen gouden jaren gehad.’ Toen ook zij ziek werd, was Henk onafscheidelijk. ‘Ik ben tot het laatst bij haar gebleven.’ Henk heeft van beide verdriet, en van beide mooie herinneringen. ‘Jan en Bep hebben mij geleerd daar mee om te gaan. Ik ben huilend aangekomen, en lachend weer gegaan!’

Voor beide heren voelden de ontvangst bij de groep als een warm bad. Op dinsdagvoormiddag 22 oktober start een nieuwe lotgenotengroep voor rouwverwerking. Voor meer informatie of aanmelden, schroom niet en bel naar Jan Daem via 06-13416942 of kijk op www.metgezelinzingeving.com