brabantspronkjuweel

Gemeente verplicht eigenaar tot behoud Oisterwijks KVL monument


De plannen om het KVL monument in te scannen en vervolgens te laten vervallen passen niet binnen de overeengekomen voorwaarden. Gemeente Oisterwijk zal aansturen op behoud van het monument en heeft de eigenaar gewezen op de zorgplicht. Dat blijkt uit de reactie op vragen van partij Algemeen Belang aan het college (burgemeester en wethouders).

Het monument op de KVL (Foto: Oisterwijk in Beeld).

BOEi, de eigenaar van het KVL monument, heeft eerder aangegeven te overwegen om het beeld digitaal te scannen, en het daarna opnieuw aan ‘het weer’ bloot te stellen, het zal dan snel in verval raken. Het rijksmonument is nu afgeschermd voor weersinvloeden door een tijdelijk afdak. Het plan van BOEi is volgens velen niet alleen zonde voor het beeld, maar ook een disrespect naar de maker én met name ook de zwoegende arbeiders die het beeld destijds hebben geschonken.

In onze media is er regelmatig aandacht voor geweest, en AB heeft er vragen over gesteld. Hieruit blijkt dat BOEi bij de overname heeft afgesproken het monument te behouden en te conserveren, waarbij ze de keuze hebben uit: Het plaatsen van een constructie, het naar binnen verplaatsen of het zodanig bewerken dat verval wordt tegen gegaan. Die laatst is door diverse deskundige afgeraden; de beide andere zouden kostbaar zijn. De kosten zijn voor de eigenaar.

Welke keuze er door BOEi gemaakt gaat worden is nog niet bekend; naar aanleiding van de laatste bijeenkomst met geïnteresseerden is nog geen keuze gemaakt. De gemeente heeft BOEi al wel gewezen op de zorgplicht, ziet daarop toe en is er duidelijk over dat in alle gesprekken het behoud van het monument leidend is. Het door weer en wind  laten vervallen is geen optie.

Bekijk ook de reportage van Oisterwijk in Beeld uit 2017: