banner

First Lego League op Durendael Oisterwijk


Nog een beetje onwennig kijken de leerlingen van de Bunders en de Tovervogel naar de wedstrijdtafel, de zogenaamde “city shaper” van de First Lego League. Ze kwamen 24 oktober voor de eerste keer op Durendael om te trainen voor de regiofinale. Ook van Durendael zijn er leerlingen aanwezig: Wijnand en Ryan uit vmbo1 gt, Ties, Jens, Jurre en Timo uit havo1 tto en Noor en Fréderique uit vwo1 tto. Samen vormen zij twee gemengde teams die gaan strijden om de meeste punten.

Leerlingen van verschillende basisscholen en Durendael bundelen de krachten (Foto: Jessica Köhler)

Samenwerken in heterogene groepen
‘Een unieke combinatie van leeftijd, niveau en talenten’ vertelt Jeroen Nelissen, begeleidend docent. ‘Wij hebben bij dit project bewust gekozen voor samenwerking met het basisonderwijs om techniek onder jongeren te promoten. FLL is een wedstrijd, maar wij zien het als een kans om jezelf te ontplooien. Onze twee teams bestaan uit leerlingen van groep 7, groep 8 en leerlingen uit de brugklas van de verschillende afdelingen.’

Slim bouwen en goed programmeren
Met Lego Mindstorms gaan de teams zelf een robot bouwen die allerlei missies op de speeltafel moet uitvoeren. Daarvoor moeten ze de robot programmeren. Het doel is om in tweeëneenhalve minuut zoveel mogelijk punten te verzamelen door de missies goed uit te voeren. ‘Slim bouwen en goed programmeren is dus de opdracht’, legt Jeroen uit. ‘De FLL daagt leerlingen uit om met het team een bepaalde strategie te bedenken. Zelf keuzes maken en samenwerken, daarin zit de leerwinst.’

Na de uitleg mogen de leerlingen zelf aan de slag. Eerst moeten alle onderdelen in de doos worden gesorteerd en daarna kan het bouwen beginnen. Onder leiding van de twee coaches Kim en Luuk worden de eerste ideeën uitgewisseld. ‘Gaan we voor zoveel mogelijk missies of concentreren we ons op de onderdelen met de meeste punten? Hoe moet de robot eruit zien? En wat moet hij kunnen?’ Allemaal vragen die tot nadenken en overleg stemmen.

Finale
De finale zal plaatsvinden op zaterdag 11 januari 2020 in Tilburg. Tot die tijd komen de teams elke dinsdagochtend bijeen op Durendael om te bouwen en te oefenen. Maar vooral om te leren met en van elkaar en samen plezier te hebben in de opdrachten.