anytime

Fietsroute langs Oisterwijkse herinneringen WOII (+ Film)


Op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober kregen 19 groepen van 4 basisscholen rondleidingen door Oisterwijk in het kader van de 75 jarige bevrijding.

Kinderen uit groep 7 bezoeken het monument in Oisterwijk (Foto: Ankie Moonen)

De groepen 5 en 6 gingen te voet, 7 en 8 met de fiets, dus die namen een stukje buitengebied mee. De fietstocht ging o.a. langs de Rotterdamse puinpaden in het bos, de smeerput bij het Van Esscheven, Bos en Ven, de Gulle Ark, struikelstenen en monumenten. De wandeltocht beperkte zich tot de bebouwde kom. Bij de Petruskerk werden de schotse graven bezocht, de kogelgaten in de kerkmuur bekeken en in het centrum langs het bevrijdingsmonument, de fontein, Pension Bloemen, het raadhuis en het “treinmonument” aan de Spoorlaan.
Verbaasde gezichten, soms open monden “Is dit echt gebeurd?”

Heemkundekring De Kleine Meijerij zette in samenwerking met de stadsgidsen en de cultuur coördinator van de scholen de tochten uit vanwege de viering van 75 jaar vrijheid in Oisterwijk op 26 oktober 2019. De wandelaars werden ondersteund door de Parel Express die de lange wandelingen van school naar het dorp enigszins kon verlichten (of terug). Ook was er een bijdrage van de gemeente voor onder andere het kopieerwerk.

Het was een  geslaagde activiteit waarbij de jeugd een extra geschiedenislesje in de buitenlucht kreeg en hun vrijheid weer weten te waarderen.