banner

Doorzetter Hanif heeft weer toekomstperspectief


Na zijn vlucht uit Syrie kwam Hanif in Nederland en moest helemaal opnieuw beginnen. Hij ging niet bij de pakken neerzitten maar greep juist alles aan om zijn leven weer op te bouwen. Met werk, het leren van de taal en het leren kennen van de cultuur en de mensen. Nu vier jaar later hebben Hanif en zijn gezin het leven weer behoorlijk op de rit.

Hanif op zijn werk (Foto: WSD groep)

Hanif heeft vanaf het begin hard gewerkt aan zijn inburgering. “Zorg dat je contact krijgt met Nederlandse mensen, leer de Nederlandse regels maar leer vooral de taal.” Dat zijn de tips die Hanif mee wil geven aan zijn lotgenoten. Hij werkt sinds januari 2018 via WSD, het sociale werkbedrijf van de gemeente Oisterwijk, bij de Cromvoirtse. De Cromvoirtse is een metaalbedrijf in Oisterwijk dat plaatmateriaal bewerkt en levert.

Werken in Nederland
Via WSD volgde Hanif een inburgeringstraject bij WSD. Dat traject duurde zes maanden en werd afgesloten met drie maanden werken om praktijkervaring op te doen. Na de drie maanden bood de Cromvoirtse hem een baan voor 16 uur. Nu zijn inburgering is afgerond werkt hij fulltime. In Syrië werkte Hanif als automonteur. Hij is nu vier jaar in Nederland en heeft het prima naar zijn zin bij zijn huidige werkplek. Daar neemt hij alle voorkomende klusjes voor zijn rekening, van schoonmaken tot lassen. “Ik heb hele fijne collega’s, mijn baas is heel erg aardig en ik ben blij met het afwisselende werk”. Zijn leidinggevende Carlo Lammertse is vol lof over Hanif: “Hij is leergierig, neemt instructie snel op en kan straks gewoon meedraaien in het productieproces.” Hanif wil graag nog wat diploma’s gaan halen. “Volgend jaar een opleiding tot heftruckchauffeur zou mooi zijn,” vertelt Hanif.

Meedoen in de samenleving
Hanif woont met zijn gezin in Boxtel. De vrouw van Hanif doet vrijwilligerswerk bij de bibliotheek. Zijn kinderen volgen een opleiding en zitten op sport, ook om in aanraking te komen met andere kinderen. Hanif vindt vooral het contact met Nederlandse mensen erg belangrijk en daarnaast werk en opleiding. “Een uitkering krijgen vind ik niet fijn. Niet omdat het weinig of veel is, maar ik wil liever mijn eigen geld verdienen”. Hanif is blij dat hij via WSD werk heeft gevonden. Hij kwam aan in Nederland met lege handen. Nu heeft hij een leuke job en toekomstperspectief voor hem en zijn gezin.