banner

De nieuwe gemeenteraad na Haaren bij Oisterwijk


Hoe zou de nieuwe gemeenteraad van ‘Groot Oisterwijk’ er uit kunnen zien?

Uitgaande dat de leden van de landelijk actieve partijen CDA en VVD uit het Dorp Haaren zich aansluiten bij die van Oisterwijk, zijn alle samenvoegingen van politieke partijen op dit moment bekend. Van de lokale partijen gaat Progressief 95 gaat naar PrO en Samenwerking ’95 sluiten zich aan bij Partij Gemeente Belangen. Gebaseerd op de huidige zetelverdeling, kunnen we een impressie geven van hoe de gemeenteraad van ‘Groot Oisterwijk’ er in de toekomst uit komt te zien.

Het is een indruk, want bekend is dat kiezers wel eens wisselen van partij, er zijn afrondingen en er is een raadslid zelfstandig verder gegaan. Het is dan ook niet mogelijk een overzicht te maken dat is gebaseerd op werkelijke kiezers. En niet onbelangrijk: de nieuw te vormen gemeenteraad met politici uit Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk moet eind 2020 door alle inwoners samen verkozen worden.

23 Zetels
Gemeente Haaren heeft er nu 15, Oisterwijk 21. Alle inwoners van de huidige gemeente Oisterwijk, samen met die van het Dorp Haaren, hebben samen een omvang van 32.000 inwoners. Dit zou betekenen dat de nieuwe raad 23 zetels krijgt. Ongeveer 40% van de huidige raad in de Gemeente Haaren is gekozen door inwoners van het Dorp Haaren. Samen met de zetelverdeling van Oisterwijk, en de samenvoeging van partijen, dat verdeeld over 23 zetels, geeft na berekening een indruk van de zetelverdeling zoals die zou kunnen zijn. Uiteraard zullen de verkiezingen eind 2020 pas de werkelijke uitkomst laten zien.

Gemeente Gemeente Impressie
Oisterwijk Haaren 2021
PGB 6 Samen. 95 4 7
PrO 4 Prog. 96 5 5
CDA 2 CDA 4 3
VVD 4 VVD 2 4
AB 4 3
De Laat 1 1
Totaal 21 Totaal 15 23
Delen: