banner

5 dagen jeuk


Het is herfst, de natuur geeft nog even een kleine toegift met wat zon en regen. Deze zomer heeft bijna alles goed kunnen groeien en bloeien. Zo ook de vuurdoorn van buuf. Een struik met van die lekkere doorns. Voordat je het weet hang je erin. Tijd dus voor de snoeischaar.

Van een Oisterwijkse mantelzorger, uit de dagelijkse praktijk.

5 dagen jeuk door struiken in de tuin

Al jaren knip ik in de steeg de vuurdoorn en de andere struiken van buuf handmatig bij. Dat levert altijd een volle container tuinafval op. Ik knip en buuf veegt, we zijn een echt team! Alle struiken krijgen weer een mooie coupe. Een coupe a la buuf…
’s Avonds krijg ik jeuk en worden mijn onderarmen en bovenbenen rood. Ik word gek van de jeuk en dat houdt zo’n 5 dagen aan. “Niet krabben, niet krabben’’. Ik leg nog geen link met de struik. Het jaar erop knip ik weer of mijn leven er vanaf hangt, de jeuk van het voorgaande jaar ben ik alweer vergeten. Pas bij het derde jaar valt het kwartje: “dat moet van een van die struiken zijn”. Beetje laat, maar het valt.

“Zeg struiken, wie van jullie is de boosdoener?” Als planten eens konden praten … Ik besluit de struiken voortaan te weren en de zoon van buuf te vragen. Hij komt met grof geschut aanzetten en snoeit de struiken in een mum van tijd helemaal kaal. Geen coupe a la buuf. Het is nu coupe kale kip. Maar de struiken kunnen er weer even tegen. En ik heb geen jeuk meer…

DTZ logo low