banner

Wim Daniels bij Oisterwijkse Week van de Alfabetisering


Karina is een jonge vrouw die opgroeide in Letland en door een opleiding in Nederland hier in Oisterwijk haar ware liefde vond. Ze is hard bezig om Nederlands te leren spreken, schrijven en begrijpen en heeft het optreden van Wim Daniels bijgewoond; een onderdompeling in de Nederlandse taal. Wim Daniels trad in Oisterwijk op in het kader van de week van de alfabetisering. De avond werd georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met het Taalhuis.

Karina vertelt:

Wim Daniëls kan zijn publiek twee uur lang boeien (Foto: Karina Aminova)

Lachende mensen, gezellige zaal, helder scherm en een man met passie voor Brabants dialect op het podium. Dat was een presentatie over Brabants dialect van Wim Daniëls in Tiliander Oisterwijk op 9 september. Wim beheerst het om de geschiedenis van het Brabants dialect in 2 uur met humor en vanuit een persoonlijk perspectief uit te leggen. Het was een grote mix van zijn familieverhalen en historische feiten over het dialect.

Wat me aantrok was dat er eerst dialecten waren en dat de Nederlandse taal ontwikkeld is in de 17e eeuw. Laaggeletterde mensen spreken dialect, maar sommige mensen zijn verlegen om dialect te praten. Maar wat ik belangrijk vind, is de boodschap van Wim Daniels, dat je gewoon mag houden van je moedertaal, of het taal is of dialect. Spreek en ontwikkel het. Het dialect helpt mensen om beter hun gevoelens te uiten. Als gevolg daarvan kunnen mensen elkaar beter begrijpen. Ze zijn niet meer verlegen om dialect te praten en zeggen: houdoe!

 

DTZ logo low