banner

Vraagtekens branden aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk uit de wereld


Aanmaakblokjesfabriek Fire-Up heeft een uitgebreid verslag gemaakt van afgelopen week, met antwoord op zover bekend alle vragen die er zijn, zowel voor consumenten als omwonenden.

Alleen over de voorwaarden tot hervatten van de productie blijkt nog een verschil.

Bergen aanmaakblokjes worden afgevoerd (Foto: Toby de Kort)

Kort samengevat gaan alle meldingen van afgelopen week om een vorm van broei. Die broei is ontstaan na het productieproces, waarbij de blokjes normaal afkoelen voordat ze verpakt en verzonden worden, maar nu in temperatuur toenamen. Het vermoeden is dat dit komt door de samenstelling van de vorige week in de periode van 11 tot en met 18 september gebruikte grondstoffen. Die grondstoffen laat de fabrikant komende maanden onderzoeken. Ook worden grondstofsamples van de producties in juli onderzocht, omdat er vermoedens zijn dat de grote brand in juli dezelfde oorzaak kent.

Burgemeester Hans Janssen sprak woensdag met betrokkenen op locatie en liet zich informeren (Foto: Toby de Kort)

Zorgen

Volgens de fabrikant zijn er bij de getransporteerde producten en producten in winkels of bij mensen thuis geen zorgen. Na afkoelen van het product (men spreekt dan nog over een halffabricaat) en verpakken daarvan, is de olie gestold en kan er volgens de fabrikant geen broei meer ontstaan.

De 40 pallets uit de productie van vorige week worden vandaag afgevoerd en vernietigd. Bij de 80 pallets uit een andere productie is volgens de fabrikant niets mis.

Hervatten productieproces?
Op last van de burgemeester is het productieproces stil gelegd. Hij heeft in een persbericht laten weten dat het productieproces pas hervat mag worden, als de oorzaak van de spontane branden bekend is. Hij verplicht hiertoe de fabrikant om de oorzaak van de branden aan te tonen.

De fabrikant geeft aan dat het productieproces hervat kan worden, als er voorzien is in brandveilige containers. Het is volgens hem niet nodig het onderzoek naar de oorzaak van de broei af te wachten.

Beide standpunten zijn strijdig en de gemeente geeft hierover desgevraagd geen uitsluitsel.