banner

Vijfde brand aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk


Vanmorgen omstreeks 04:30 uur ontdekte een beveiliger die zijn ronde aan het doen was over het industrieterrein in Oisterwijk dat er rook binnen stond bij het bedrijfspand van de aanmaakblokjes fabriek Fire Up aan de Nedervonder in Oisterwijk. De beveiliger sloeg direct alarm waarna de brandweer en de politie met tweewagens ter plaatse kwamen. De politie sloot het industrieterrein af.

Burgemeester heeft productie tot nader order verboden.

Dikke rook van smeulende aanmaakblokjes (Foto Toby de Kort)

Bij aankomst van de brandweer bleek het brandalarm nog niet ingeschakeld te zijn. Er bleek een pakket met aanmaakbklokjes in brand te staan. Toen de brandweer de smeulende pallet met een pompwagen wilde verzetten kwam er zuurstof bij waarna er een flinke ontbranding plaats vond. De brandweer heeft toen met spoed de pallet weten te blussen en de vlammen kunnen doven.

Brandgevaar

De brandweer maakt zich grote zorgen nadat ze warmte metingen hadden uitgevoerd op diverse pallets. Het bleek dat bij vele pallets met aanmaakblokjes in het magazijn de temperatuur steeg. Om weer een grote brand ter voorkomen is in overleg met de officier van dienst en de eigenaar besloten om diverse medewerkers uit bed te bellen. De eigenaar moet met zijn personeel het magazijn zo snel mogelijk leeg maken.

Door vermoedelijk broei en een chemisch proces stijgen de temperaturen van de blokjes. Wanneer er zuurstof bij komt is de brand zeer moeilijk onder controle te brengen in een vol magazijn.

Vrijdagmiddag ging er ook al een pallet met aanmaakblokjes in brand. Het bedrijf had een proef gedaan om te ontdekken waardoor de vorige keer brand was ontstaan, zonder dat de brandweer daarbij was. Vrijdagkonden de medewerkers de pallet naar buiten rijden en in samenwerking met de brandweer blussen.

Sluiten?

De brandweer is vanmorgen met de gemeente en de burgemeester in overleg geweest wat de maatregelen moeten gaan worden. Het risco op brand is op dit moment zeer groot vandaar dat de pallets buiten moeten afkoelen.

Dit incident had veel anders anders kunnen aflopen net als de vorige twee keer. Het pand is al twee keer afgebrand; dit is zover bekend de vijfde brand.

De burgemeester van Oisterwijk heeft verdere productie stilgelegd en opdracht gegeven de nu aanwezige blokjes in brandveilige containers te plaatsen. Totdat die containers er zijn is een brandwacht aanwezig.

 

Met diverse heftrucks worden de pallets met aanmaakblokjes van Fire UP uit het magazijn gereden en buiten opgeslagen (Foto Toby de Kort).