koopzondag

Student uit Oisterwijk genomineerd voor vluchtelingen-award


Een ICT-student uit Oisterwijk, Bashar Alsayegh, is één van de zeven genomineerden voor de UAF-Award.

De prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. Op 5 oktober maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.

Bashar Alsayegh is genomineerd voor de UAF Award

Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de verkiezing biedt het UAF een podium aan talentvolle vluchtelingen die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.

Hoe het begon
Ruim vier jaar geleden was toen 19-jarige Bashar tweedejaars ICT-student in Damascus (Syrië). Toen zijn school werd gebombardeerd kwam er een abrupt einde aan zijn studie. Ook kon hij elk moment opgepakt worden omdat hij verplicht het leger in moest. Eind 2015 vluchtte hij samen met zijn oudere broer, die ernstig ziek is, naar Nederland. Sindsdien heeft Bashar 24 uur per dag voor zijn broer gezorgd. Desondanks heeft hij zijn studie opgepakt, met ondersteuning van het UAF, en werkt hij hard aan zijn toekomst.

Snelle student
Afgelopen zomer rondde Bashar binnen twee jaar tijd zijn ICT-opleiding af aan ROC Tilburg (mbo-niveau 4). Hij kreeg het advies om te starten op mbo-niveau 2, omdat zijn Syrische opleiding hier lager werd gewaardeerd. Bashar: ‘Ik wist wat mijn niveau was en dat was veel hoger. Ik werd aangenomen op mijn motivatie en mocht laten zien wat ik kon. Na drie weken maakte ik het al waar en mocht ik doorgaan met mbo-niveau 4 in het tweede jaar.’ Bashar is ondertussen doorgestroomd naar het HBO waar hij momenteel de opleiding ’Business IT& Management’ volgt op Avans Breda. Voor zijn opleiding liep hij stage bij de ICT Helpdesk van Securitech. Daar Kreeg hij vragen van particulieren uit alle delen van het land. ‘Vooral het Limburgse en Friese dialect vind ik lastig.’ Inmiddels spreekt Bashar zelf vlekkeloos Nederlands, met een licht Tilburgs accent.

Uitdagingen
Hij houdt van de uitdagingen in zijn vakgebied: ‘Voor elk probleem zijn tig oplossingen. De uitdaging is om de meest passende oplossingen te vinden en de klant tevreden te stellen. Het brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee als een klant bijvoorbeeld vraagt hoe hij zijn netwerk zo veilig mogelijk kan houden. ICT daagt je echt uit om alles uit jezelf te halen. ‘Bashar: ‘Mijn ambitie is om het hbo af te ronden en een eigen bedrijf te starten. Daarnaast wil ik graag als spreker optreden om mensen te motiveren. Ik wil mijn verhaal delen. Ik wil mensen meegeven dat je altijd vooruit kunt gaan onder moeilijke omstandigheden.’ Tegelijkertijd heeft Bashar te maken met een grote onzekerheid: ‘Ik ben ambitieus en heb toekomstplannen, maar ik weet nog niet of ik in Nederland mag blijven. Daar denk ik elke dag aan.’

Maatschappelijk actief
Naast zijn studie en ‘baan’ als mantelzorger is Bashar ook maatschappelijk actief. Toen hij nog in het asielzoekerscentrum in Overloon verbleef, zette hij zich al in als coördinator van het computercentrum, tolk en begeleider van andere vluchtelingen. Ook gaf hij voorlichting aan middelbare scholieren over zijn vlucht naar Nederland. Nu is hij barman bij restaurant SEC in Oisterwijk, jeugdvoetbaltrainer bij VV Trinitas Oisterwijk en vrijwilliger bij Stichting Oisterwijk Centraal.

Stem op jouw uitblinker van het jaar!
Van 9 tot 23 september kan iedereen stemmen op de kandidaten voor de UAF-Award, via www.uaf.nl/stem. Een onafhankelijke jury bepaalt, mede op basis van de publieksstemmen, wie de uitblinker van het jaar wordt. De winnaar mag een opleiding uitkiezen bij ICM Opleidingen & Trainingen voor maximaal vierduizend euro.