banner

NVWA volgt gebeurtenissen aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk


Nu de aanmaakblokjes in de Oisterwijkse fabriek weer voor problemen zorgen, en hier ook landelijk aandacht voor is, heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aandacht voor de zaak.

Een stapel aanmaakblokjes werd vrijdag buiten uit elkaar gehaald (Foto Toby de Kort)

‘Het is de verplichting van de fabrikant om melding te doen, als een product een gevaar kan opleveren. Maar we zijn alert op de situatie,’ aldus de uitleg van woordvoerder Frederique Hermie desgevraagd. Aanleiding is het feit dat afgelopen weekend meerdere keren stapels aanmaakblokjes spontaan tot ontbranding zijn gekomen. Vraag is of dat ook elders kan ontstaan. ‘In eerste instantie is het aan de fabrikant om indien nodig stappen te zetten richting hun afnemers. Wij kunnen daarbij advies geven.’ Mocht blijken dat de fabrikant de regels niet naleeft, kan de NVDA na onderzoek handhaven, maar daarvan is nu nog geen sprake.

Vrijdag werd gezegd dat het om een test ging; later verklaarde de fabrikant dat de samenstelling van de grondstof oorzaak is.

Of de NVWA melding heeft ontvangen mag de organisatie niet vertellen. De fabrikant heeft hierop nog niet gereageerd. De gemeente laat weten dat er contact is met de NVWA.