banner

Met hulp van MIGO was de Oisterwijkse natuurfilm voor iedereen te zien


In vier jaar tijd werd de film gemaakt, met letterlijk een lach en een traan. Bij de première stond Joost van den Berg daar even bij stil. Vrijwilligers van Oisterwijk in Beeld, die hun ziel en zaligheid in de productie hebben gelegd, en vervolgens vanwege ziekte niet aanwezig zijn; het raakt. Tegelijk hebben ze er allen van genoten, zo ook de kijkers. De ‘feel good movie’ zoals Joost hem noemt, werd een uur lang met open mond van verbazing aanschouwt.

‘Mijn droom was die bij op de bloeiende heide’

Niemand kon daarbij vermoeden, dat ook Joost zijn droom in de film werkelijkheid is geworden. Tussen de vele fragmenten van natuurschoon in de omgeving van Oisterwijk, daalde een bij neer op een takje van de bloeiende heide. ‘Veel geduld, beetje geluk, en hopen dat hij er scherp op staat. Want je weet niet welk takje hij pakt.’ De bij laat zich niet sturen, en vertelt vooraf niet wanneer en waar hij gaat landen. Subtiel komt het fragment voorbij in de film, zonder dat iemand beseft hoe bijzonder het is. Joost geniet er van.

Met een verborgen camera werden bijzondere beelden gemaakt (Foto: Oisterwijk in Beeld)

En met hem de andere filmmakers, natuurliefhebbers, een historicus, muzikant en zangeres. Het team heeft enorm veel uren werk achter de rug. Enorm veel vrijwilligerswerk, met de nodige kosten en soms wat pech: ‘Midden op de heidevlakte stond één boom, verder niks. Ik liet mijn drone over de vlakte scheren, zal je net zien, tegen die ene boom!’ Dat het dit waard was, mag gezegd. Niet alleen voor de makers en kijkers, maar zeker ook voor de promotie van Oisterwijk. Diverse media, lokaal en regionaal, hebben aandacht besteed aan dit bijzondere project en daarmee de mooie natuur. Iets waar Oisterwijk trots op mag zijn.

Eenzelfde waardevolle kwaliteit zit in het feit, dat de filmmakers van Oisterwijk in Beeld de afgelopen jaren in contact zijn gekomen met de overige maatschappelijke projecten van MIGO, het maatschappelijk georiënteerde innovatiefonds in de gemeente Oisterwijk. ‘We hebben al 28 van deze projecten in beeld gebracht.’ Het draagt bij aan het maatschappelijke besef, dat we met en voor elkaar mogen zorgen en biedt een waardering voor de inzet van deze mensen.

Oisterwijk aan Tafel, ontsproten uit de Week van de Verbinding, gesteund door MIGO, en in film vastgelegd door Oisterwijk in Beeld (Foto: Carien van de Pas).

Entree
Zou de film uit entreegelden betaald moeten worden, dan was die entree zo hoog geworden, dat er nauwelijks nog iemand van de film zou kunnen genieten. En dat was juist niet de bedoeling van het vele enthousiasme van de makers. Hij moest voor iedereen zijn. Juist ook voor de mensen die anders niet zo snel naar een dergelijke voorstelling kunnen. Met de bijdrage van MIGO, werd dit mogelijk gemaakt. De première in het Natuurtheater was uitverkocht. Alle kaarten waren vergeven; volle bak!

19 Oktober om 20.00 uur (uitverkocht) en 21.30 uur (bijna vol) is de film voor de tweede maal te zien in Tiliander, de bescheiden entree bedraagt die dag € 2,50. De lopende subsidieronde van MIGO sluit 14 september.

Natuurfilm en MIGO

Start 2015 met opnames
1500 Genietende kijkers
Bijdrage MIGO 4.500 euro
Totaal begroting 10.000 euro
Informatie:
www.oisterwijkinbeeld.nl
www.migo-oisterwijk.nl