banner

Het maatschappelijk succes van de Oisterwijkse PAREL Express


Met een bijdrage van het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO) werd de inzet van de destijds voor toeristen bedoelde zomertrein, omgezet naar een succesvol maatschappelijk project. Duizenden mensen hebben hier reeds gebruik van gemaakt.

De PAREL Express, een bekend gezicht in het straatbeeld van Oisterwijk (Foto; Joris van der Pijll)

Terugkijkend op het verloop van de afgelopen drie jaar, kan en mag gesteld worden dat die stap een enorme boost heeft gegeven aan de inzetmogelijkheden van deze eerst vooral recreatieve verschijning. Stichting Ons Oisterwijk beheert dit attractieve recreatieve vervoermiddel en heeft een enthousiaste club vrijwillige chauffeurs die met plezier de omgeving van Oisterwijk tonen, maar vooral vele evenementen en sociaal-maatschappelijke projecten ondersteunen. Het motto van de PAREL Express is dan ook: ‘Verbindt mensen in en met Oisterwijk’. Geen gek idee; andere gemeenten in Nederland kwamen in Oisterwijk kijken, en hebben het concept al gekopieerd.

Maatschappelijk nut

‘Deze vernieuwende aanpak kon volgens ons alleen slagen als we meteen bij ons eerste project het maatschappelijke nut konden aantonen,’ aldus Peter Dirks namens de stichting. ‘We zijn gestart met Senioren in Beweging. Uit meerdere hoeken van Oisterwijk, Moergestel en het dorp Haaren, hebben we ouderen opgehaald om samen te gaan zwemmen.’ Algemeen bekend is dat meer bewegen zorgt voor minder zorgkosten, en de ontmoetingen van hoofdzakelijk alleenwonende deelnemers zorgden direct al voor nieuwe contacten; die dat gezondheidsaspect zeer versterken. ‘Deelnemers van het eerste uur, vroegen hun buren mee. Ze werden door enthousiaste vrijwilligers ontvangen, en kwamen vervolgens graag weer terug.’

Mensen met geheugenproblemen schilderen tijdens hun ritje met de PAREL Express.

Atelier

Na het eerste project begon ‘het wiel’ te draaien. ‘Senioren’ werd vervangen voor ‘ontmoeting’, er groeide een bredere doelgroep met een keur aan activiteiten, die samen met de andere partners in het project werden opgepakt. En er volgden diverse andere projecten waar de PAREL Express een rol in speelt. Overtuigd is Peter dat, zonder de investering van MIGO, een dergelijke goede start anders was verlopen. ‘Voor een succesvolle start, moet je de juiste middelen hebben. MIGO heeft daar een groot deel aan bijgedragen. Niet alleen met een startbudget, maar ook met de contacten die we bij hun bijeenkomsten hebben gelegd. Regelmatig doen andere sociaal-maatschappelijke organisaties een beroep op de PAREL Express.’

Zonder andere projecten te willen vergeten, pikt Peter er eentje uit: ‘We mochten voor Beeldkracht Oisterwijk een groep mensen met geheugenproblemen naar de bossen brengen. Een mobiel atelier. Er werd geschilderd, genoten, er kwamen bij deze mensen herinneringen boven. Dat was een hele bijzondere ervaring.’

PAREL Express en MIGO

Start begin 2017 met
Senioren in Beweging
Duizenden deelnemers
Vele vervolg projecten
Voorbeeld andere gemeenten
Bijdrage MIGO 13.500 euro
Totaal begroting 50.000 euro
Informatie:
www.onsoisterwijk.nl
www.migo-oisterwijk.nl