banner

90% wil Oisterwijks openluchtbad open houden


Het openluchtbad moet binnenkort ‘op de schop’.  Het openluchtbad Staalbergven staat op de nominatie om gesloten te worden. Zo niet is een grootse renovatie hard nodig.

Het Oisterwijkse openluchtbad Staalbergven

Natuurmonumenten wil het ven en de natuurlijke omgeving teruggeven aan de natuur. Het Staalbergven is voor Natuurmonumenten een uniek ven waar bijzondere habitattypes voorkomen. Als eigenaar heeft de natuurbeschermer er alles over te zeggen. Het contract met de gemeente loopt eind 2020 af, dus die kunnen niet anders dan met een goed plan komen; om verlenging vragen of elders een nieuwe buitenbad realiseren.

Zonder?

Oisterwijk zal haar buitenbad en de daarmee gepaard gaande recreatie niet willen verliezen. Zaak dus dat inwoners en politiek meedenken en beslissen over een nieuwe toekomst voor het buiten zwemmen. Maandag 26 augustus hebben de raadsleden een bezoek gebracht aan de locatie. Hier is een deelonderzoek en vervolgproces gepresenteerd. Er is gesproken over de noodzaak tot aanpak en de stappen die genomen moeten worden.

Open of dicht?

Er zal een keuze gemaakt moeten worden. Het huidige bad en gebouwen renoveren en elders verruiming van natuurgebied creëren? Of een nieuw buitenbad creëren op een andere locatie, en de huidige locatie teruggeven aan de natuur? De gemeenteraad gaat daar in de loop van dit jaar een besluit over nemen.

Wat vinden inwoners

Op de Facebookpagina van Oisterwijk Nieuws werd de vraag gesteld: Staalbergven Oisterwijk renoveren of nieuw? Maar liefst 90% stemde voor renovatie van het huidige bad; 10% denk dat elders een nieuw bad bouwen een goed idee is. Een selectie uit de reacties van inwoners:

‘Het Staalbergven is een uniek bad in heel Brabant en omgeving…’

‘Geweldige locatie, wij gaan er al 35 jaar met veel plezier naar toe…’

‘Aangezien ze 3 miljoen tekort komen eens even niks doen…’

‘Een nieuw openluchtbad had men bij het overdekte zwembad kunnen bouwen…’

‘Misschien moet de gemeente het tot Gemeentelijk monument verklaren…’

‘Mag inderdaad wel een beetje vernieuwd worden…’

‘Alleen het natuurbad zou ook al mooi zijn…’

‘Behoud in ieder geval de chloorbaden…’

 

Concentratie van abonnementhouders