glasvezel

Stadswandeling en Joodse Begraafplaats Oisterwijk bezoek waard


De Oisterwijkse stadswandeling voert de deelnemers door het beschermde dorps- en stadsgezicht in het centrum van Oisterwijk met zijn historische panden, kerken en monumenten, van kerk naar kerk. 

Uitleg van de stadsgidsen over het raadhuis in Oisterwijk (Foto: Mevr. Van der Lee).

Stadswandeling

De wandeling Van kerk tot kerk, start om 10:30 uur vanaf de Joanneskerk en duurt ongeveer anderhalf uur. Eindpunt is de indrukwekkende Petruskerk van architect Pierre Cuypers. Deelname kost € 4 per persoon. Zie data in onderstaande schema; reserveren is niet nodig.

De gids van de Heemkundekring vertelt tijdens de wandeling over het ontstaan van Oisterwijk, over historische panden, monumenten, kerken en markante personen. In de maanden mei t/m oktober zal maandelijks zo’n openbare stadswandeling plaatsvinden.

Joodse Begraafplaats

Verscholen in de bossen achter de Hondsbergselaan ligt een eeuwenoude Joodse begraafplaats. Bet Chaim, Huis van de Levenden staat op de imposante poort. Ruim 200 Joden liggen er sinds 1748 begraven. In dat jaar is de begraafplaats gesticht. Er zijn bijna geen nabestaanden meer die de begraafplaats kunnen onderhouden. Daarom is de Stichting Behoud Joodse begraafplaats opgericht.

De Joodse Begraafplaats in Oisterwijk

Elke laatste zondag van de maanden april tot en met oktober is er om 11.00 uur een boeiende rondleiding door een gids. U ziet niet alleen de fraaie graven met opschriften en de gerestaureerde bouwwerken, maar hoort ook over de gebruiken bij een Joodse begrafenis en de verhalen over de mensen die er begraven liggen. U dient zich van te voren op te geven via telefoonnummer 013-5288352.