banner

Pretpark te duur? Dit zijn gratis uitjes in de buurt


Een dagje uit met de kinderen naar een pretpark is voor veel mensen niet meer betaalbaar.

De afgelopen jaren zijn de prijzen voor een kaartje van een pretpark met bijna 10 procent gestegen. Het zeer populaire Brabantse pretpark de Efteling kost een gezin met twee kinderen ongeveer 178 euro aan entreekosten. Maar dan ben je er nog niet. Eenmaal binnen in het pretpark kost een flesje frisdrank een stuk meer dan in de supermarkt. Zelfs met kortingsbonnen of met online bestellen van entreekaarten is het voor veel mensen een onhaalbare kaart om met hun kinderen naar zo’n duur pretpark te gaan. Maar wat doe je dan tijdens de vakantie? Wat kost geen entreegeld, is leuk voor de kinderen en is ook een beetje in de buurt? Vaak kun je in de omgeving genoeg activiteiten vinden die geen aanslag op je portemonnee zijn. Hier een aantal mogelijkheden in Noord-Brabant:

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Tussen Eindhoven en Nuenen loopt een innovatief en kunstzinnig fietspad dat in het donker oplicht door duizenden lichtgevende steentjes. Het oplichtende gedeelte is 600 meter lang en het is een prachtige ervaring om hier overheen te fietsen. Dit Van Gogh-Roosegaarde fietspad is onderdeel van de Van Gogh fietsroute die langs vijf Brabantse gemeenten voert, dus er valt nog meer te fietsen in de omgeving.

De Sahara om de hoek

Is het pretpark te duur? (Foto: Ian Romie Ona)

De Loonse en Drunense Duinen is een Nationaal park dat tussen de steden Tilburg, Waalwijk en Den Bosch ligt. Dit park is gedurende het hele jaar een bezoekje waard. Vanwege de grote zandformaties wordt dit park ook wel de Brabantse Sahara genoemd.

Fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

Je kunt een kaartje kopen en er doorheen lopen, maar je kunt ook door het Oorlogsmuseum Overloon heen fietsen. Een speciaal fietspad loopt dwars door het museum heen. Je kunt uiteraard even afstappen om een kijkje te nemen in het museum. Het oorlogsmuseum Overloon is het grootste Nederlandse oorlogsmuseum en geeft een breed overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Vestingstad Heusden

Heusden is een ouderwetse vestingstad met fraaie vestingwallen, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Bezoek ook de stad zelf, met haar Middeleeuwse straten en steegjes. Parkeren doe je buiten de stad, zodat je lekker rustig door de autoluwe straten kunt lopen. Tip: in Brouwcafé Kareltje kun je een reuze tosti eten.

Beklim een uitkijktoren

In Brabant staan diverse uitkijktorens waar je gratis een kijkje kunt gaan nemen. In Natuurgebied De Maashorst staat bijvoorbeeld Uitkijktoren Herperduin, een spiksplinternieuwe toren van ruim 25 meter hoog. Ook op het Banisveld in de Kampina is sinds 2019 een geheel nieuwe uitkijktoren te vinden.

Nog meer tips

Ook als je wat verder van huis op vakantie wilt gaan, zijn er diverse mogelijkheden om binnen je budget te blijven. Veel vakantieaanbieders hebben speciale low budget aanbiedingen. Daarnaast is het altijd verstandig om op zoek te gaan naar last-minute aanbiedingen. Dit geldt zowel voor vakanties binnen als buiten Nederland. Even helemaal geen cent te makken? Misschien is het mogelijk om een plek te vinden op een gratis camping, zoals die bij wijkcentrum De Driewiek in Boxmeer. Er zijn echt mogelijkheden genoeg om zonder pretparkbezoek toch leuke en interessante dingen te doen tijdens de vakantie.