banner

Moergestelse villa open tijdens Monumentendag Oisterwijk


Een van de 11 locaties die tijdens Open Monumentendag (OMD) op zondag 15 september te bezichtigen is, is Villa Hoogenhuizen in Moergestel.

De MG voor de warande van de villa met de kinderen Dijker er in.

De villa staat er nu prachtig bij en het is vooral aan Mayke Weitjens te danken dat huis en tuin zijn gerestaureerd en als rijksmonument en natuurschoonlandgoed zijn gekwalificeerd, hetgeen het behoud voor de toekomstige generaties faciliteert. Mayke is bij veel Moergestelnaren bekend als de mevrouw die tot haar overlijden jaren op Hoogenhuizen gewoond heeft. Haar zoon, de huidige eigenaar, heeft zich de laatste jaren ingespannen om het totale metselwerk van huis en koetshuis te vervangen op de authentieke wijze (knipvoeg), hetgeen bezoekers nu kunnen bekijken. De randen van gekleurde bakstenen, een typisch kenmerk van de eclectische stijl, zijn nu weer zeer goed zichtbaar.

Naast de bezichtiging van de villa, het koetshuis met op zolder de muurtekening van Jan Dijker (foto hiervan staat in het gratis boekje, verkrijgbaar bij de gemeente) en de bomenwandeling heeft de OMD organisatie dit jaar nog een verrassing in petto. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was rector Egbert Dekkers naast priester/kunstenaar ook bekend als degene die rond reed met een MG. Vele Moergestelnaren zullen zich dit herinneren. Of de rector al (of nog) aanwezig was in de kerk werd door vele herleid door te kijken of z’n MG bij het pastoorspaadje geparkeerd stond. Hetzelfde gold voor Stanislaus, toen nog klooster, waar zijn MG vaak te vinden was, hij was immers de rector van de nonnetjes. Deze auto is nu in de liefdevolle handen van een liefhebber en komt na vele jaren weer even terug in Moergestel. Hij zal te zien zijn bij zijn vroegere onderkomen, de garage naast het koetshuis.

Voor meer informatie over de Open Monumentendag, kijk op de website www.openmonumentendag.nl

Delen: