banner

Keuzestress bij jonge ouders: hoe gaat de baby heten?


Nog niet zo lang geleden was het zeer gebruikelijk dat een pasgeboren baby vernoemd werd naar een familielid. Meestal ging het om opa of oma. Soms werden kinderen zelfs naar hun ouders vernoemd. Het gevolg was dat in de familie voortdurend dezelfde voornamen rouleerden, zodat Jan, van wie de vader en de opa ook Jan heette, om verwarring te voorkomen dan maar kleine Jan werd genoemd. Zelfs als kleine Jan inmiddels bijna twee meter lang was geworden. De top 10 van jongens- en meisjesnamen in Nederland had lange tijd daarom een beperkt bereik: Jan of Johannes waren de populairste namen voor een pasgeboren jongen en voor meisje waren dat Anna of Marie. Inmiddels is die tijd echter voorbij. Er wordt nog wel vernoemd naar ouders of grootouders, maar meestal bedenken jonge ouders de naam van hun pasgeborene helemaal zelf.

De top 10 babynamen in Noord-Brabant

Welke naam krijgt de kleine? (Foto: Tim Bish)

Ook in Noord-Brabant voerden Jan en Marie lang de boventoon, maar dat is veranderd. De meest populaire jongensnaam in Noord-Brabant is al enige tijd Luuk. Luuk komt ook voor in de landelijke top 10 van jongensnamen. Daar staat de naam Luuk op plaats 7.

Voor meisjes is de meest populaire naam in Noord-Brabant al sinds een paar jaar Tess. Ook Tess komt in de landelijke top van meisjesnamen voor. Tess komt landelijk gezien op plaats 4.

Zo op het eerste gezicht verschillende de meest populaire babynamen in Noord-Brabant niet wezenlijk van de landelijke voorkeuren. Er is echter een duidelijk verschil. In Noord-Brabant is de naam Guus beduidend populairder dan in de rest van Nederland. Guus staat op plaats 9 in de Brabantse top 10 en op plaats 34 in de landelijke lijst. Waarom Guus in Noord-Brabant zo gewild is, wordt mogelijk veroorzaakt door de populariteit van een zeer bekende Brabantse zanger.

Keuzestress

Voor toekomstige ouders geldt dat er niet alleen een naam voor de baby gekozen moet worden. Voor en na de geboorte krijgen jonge ouders nog een heleboel andere keuzes voor de kiezen. Dat varieert van praktische zaken zoals de keuze voor een wipstoeltje waar een pasgeboren baby in kan zitten tot de vraag of je borstvoeding gaat geven of niet. Welke kinderopvang kies je? Ga je wegwerpluiers of wasbare luiers gebruiken? En ga zo maar door. Als je niet oppast, krijg je als jonge ouders last van keuzestress. Er valt zoveel te kiezen en iedere ouder wil natuurlijk het allerbeste voor de baby. Maar wat is het allerbeste? En wat is de mooiste naam voor je pasgeboren kind?

Om het nog ingewikkelder te maken voelen sommige grootouders zich gepasseerd als hun kleinkind niet naar hen vernoemd wordt. Wat doe je dan? Een oplossing in dergelijke gevallen is creatief vernoemen. Antonius wordt Twan. Marinus wordt Marijn. En van het oeroude Jan kun je ook Ian maken. Kortom, met enige creativiteit en ‘out of the box’ denken kun je twee vliegen in één klap slaan: opa is vernoemd en je baby heeft toch een moderne naam. En je hebt geen keuzestress meer.

Delen: