banner

Kabinet krijgt warm welkom bij hun heidag in Oisterwijk (Update)


Het kabinet, het landsbestuur, de ministers en staatssecretarissen van Nederland, krijgen vandaag een warm onthaal! De oprijlaan van Bos en Ven ziet er prachtig uit, er is vrij baan gemaakt! Burgemeester Hans Janssen zal het gezelschap met trots en eer ontvangen en toespreken.

De rode loper ligt klaar…

Spik en span! Dinsdagochtend, Oisterwijk is klaar om het ministerieel bezoek te ontvangen (Foto: Toby de Kort).

Daar waar ooit de rand was van bebouwing, en Oisterwijk groeide met een kunstmatig aangelegde vijver en villabouw, werd ook een hotel gebouwd. Nu meer omringd, maar nog steeds vrij dicht bij de voor ons bekende bossen en vennen, dat waar Oisterwijk ooit beroemd mee is geworden, is vandaag het decor van een jaarlijks ritueel. Het kabinet komt deze ochtend hier samen voor hun jaarlijkse informele ontmoeting bij de start van het nieuwe politieke seizoen.

De heidag ofwel heisessie, waar kan je dat beter doen dan op de Oisterwijkse Kampina? (Foto: Natuurmonumenten)

Wat we allemaal wel doen: bijpraten na de vakantie. Hotel Bos en Ven werd hiervoor door burgemeester Hans Janssen onder de aandacht gebracht. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd hier een vergadering gehouden door de toenmalige kabinet, zo liet de gemeente weten.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Oisterwijk werd bevrijd. Een memorabel jaar; deze bijeenkomst een memorabel moment; er volgen dit jaar meerdere activiteiten om hier bij stil te staan.

Hoog bezoek

De toegang afgezet, beveiliging waakt, politie aanwezig… (Foto: Toby de Kort)

Vandaag wordt het gezelschap ontvangen bij het hotel, dat in haar historie meerdere hoogwaardigheidsbekleders mocht huisvesten. Bijvoorbeeld Koningin Emma, die begin dertiger jaren per koninklijke trein in Oisterwijk arriveerde.

Minder vrolijk was enkele jaren later de bezetting door de staf van de Duitse luchtmacht met rondom in de Oisterwijkse bossen de opslag van munitie. In 1944, kort na de bevrijding van Brabant, resideerde de uit ballingschap teruggekeerde regering van Gerbrandy in Bos & Ven. Deze laatste vermelding, nu 75 jaar terug, was aanleiding ook de huidige regering te vragen naar Oisterwijk te komen.

Burgemeester Hans Janssen laat zich brengen door chauffeur (Foto: Toby de Kort).

Uitnodiging

Niet alleen inwoners langs het spoor nodigden enkele ministers uit, in hun geval om te blijven ‘slapen’, maar ook vanuit de natuurliefhebbers volgde een uitnodiging:

‘Beste heer Rutte. Ik zou het leuk vinden als u tijdens uw pauze met mij een korte ronde met onze dienstauto wilt maken om u even de prachtige bloeiende heide te laten zien,’ aldus boswachter Wilma.

Later in de middag zagen we haar collega natuurvrienden met een spandoek.

Rode loper

Terug naar de ochtend: de rode loper en bijbehorende paaltjes liggen klaar, maar voor al te nieuwsgierige toeschouwers is het terrein afgezet, en worden de voorbereidingen nu ook buiten zichtbaar. De verslaggever van het Brabants Dagblad heeft vanmorgen een cadeau gespot van meesterbakker Robert van Beckhoven.

Veiligheid

Heren, we zouden het vandaag toch wat informeel houden!?(Foto: Toby de Kort)

Burgemeester Hans Janssen liet zich aan het einde van de ochtend brengen door een chauffeur, hoewel hij op de fiets of met de benenwagen had kunnen komen. Volgens zijn chauffeur werd dit gedaan uit veiligheidsoverwegingen. Na hem volgde minister Slob en commissaris van de Koning Wim van de Donk. Uiteraard was er ook politie en beveiliging aanwezig.

Opvallend

Minister-president Mark Rutte kwam aan, en blinkt uit in zijn sportieve kleding. Janssen en Van de Donk hebben de eerder door Rutte ‘voorgeschreven’ informele kledingdracht niet goed begrepen, zo lijkt het. Ook ‘onze’ Oisterwijkse Cora (van Nieuwenhuizen)  kwam lekker in een ontspannen jurkje aanlopen…  u ziet het in de fotoserie!

Minister Ferdinand Grapperhaus liet bij aankomst weten ook een speciale historische band te hebben met Oisterwijk. ‘Bij het bombardement op station Den Bosch brandde mijn vaders ouderlijk huis af. De familie vluchtte naar Oisterwijk, omdat terugtrekkende Duitsers alles vernielden.’

Frans Kapteijns en Magda Peeters, voor de beveiligde ingang van Bos en Ven (Foto: Joost van den Berg).

Demonstranten

Frans Kapteijns , vrijwillig boswachter en ondertussen in de regio ook een bekende TV persoonlijkheid, was met zijn team van totaal vijf medestrijdsters en voormalig ‘Biodiversiteits wethouder’ Joop van Hezik, aanwezig in een soort van mini-demonstratie. ‘Klimaat speelt een grote rol in deze tijd, we kijken vandaag 75 jaar terug, maar wij willen ook 75 jaar verder kijken. Zeker hier in deze omgeving, op de heide van de Kampina, zorgt stikstof voor het terugdringen van plantensoort. Dat is nadelig voor de biodiversiteit.’

Tot slot komt om 15.30 uur de pers bijeen, voor de groepsfoto en diverse TV momentjes…  onze verslaggevers hebben er al een dag op zitten, en ook van deze bijeenkomst volgt straks nog meer!

Zie onder wat linkjes, en morgen volgen er meer foto’s en films!!

Delen: