banner

Het gesprek van de dag en een handje van Mark Rutte (+ Film)


Het kabinet was gisteren in Oisterwijk, en dat verliep bijna amicaal gemoedelijk. Er was dan ook alle ruimte voor een lach, een praatje en een hand van de minister-president.

Geen drommen mensen, geen straten afgezet, hier en daar een man in pak die serieus kijkt, maar geen grote politie inzet, en vooral een benaderbare groep mensen, die – zo zag het er uit – toevallig ook nog minister zijn…

Heren, we zouden het vandaag toch wat informeel houden!? (Foto: Toby de Kort)

Persmoment

De Rijksvoorlichtingsdienst, de organisatie die aan de pers informatie geeft over dergelijke bijeenkomsten en vertelt wat je wel en niet mag komen doen, was erg karig geweest met informatie. Om 15.30 uur zou het persmoment zijn, waarbij alle media welkom waren. Liever niet, zo werd medegedeeld, want er komen er al zoveel,. Maar als je echt wil dan is dat hét moment. Nu zijn de meeste lunches rond de middag, dus aankomst in de ochtend…

Bij Jinek

Geen tijden van aankomst bekend. Vervelend, maar ook gunstig, want dat gaf onze lokale fotograaf de kans om juist wel die unieke exclusieve foto’s te schieten van de aankomst van het ministerieel gezelschap. En dan kan je als lokaal medium een keer de aanleiding zijn voor een discussie op de landelijke TV. Want: ‘we zouden toch informeel doen vandaag?’

Tom Tacken (Brabants Dagblad) in gesprek met staatssecretaris Stientje van Veldhoven; volgens Tom ‘een jolig clubje’ (Foto: Toby de Kort)

Het resultaat daarvan was ’s avonds te zien bij Jinek (zie onder). Een foto met Burgemeester Hans Janssen strak in pak, met naast hem minister-president Mark Rutte in een T-shirtje. Alle andere media hadden dat gemist. Het viel ons op, het werd vastgelegd, we waren er ‘toevallig en daarna werd juist dit moment het gesprek van de dag!

Promotie

Gemeente Oisterwijk nam de aanleiding met twee handen aan om even reclame te maken voor het mooie Oisterwijk; in hetzelfde programma mocht burgemeester Hans Janssen vertellen over het stralende Oisterwijk. Dat het niet altijd zo stralend is, dat weten we, maar nu was het even alle hens aan dek om de mooie kant van het Oisterwijkse te laten zien! De ellende komt toch wel aan bod. van enige scherpte was dan ook geen sprake, het was nu vooral gezellig Brabants.

Een handje van Mark Rutte (Foto: Toby de Kort)

Handje

Terug naar de dag, die rustig en gemoedelijk verliep. Een jolig clubje noemde collega Tom Tacken het. Met vooral in de middag nauwelijks media, en nagenoeg geen publiek. En juist dat, kei leuk, voor die paar kinderen die er wel waren! Geen angst voor aanstormende actievoerders, geen dranghekken nodig, maar dus wel gewoon tijd en ruimte om even handje te schudden. Met minister-president op de foto!

Het zijn de kersjes op de taart…

Delen: