banner

Grote brand verwoest historisch Haarendael Haaren


Op zaterdagmiddag is om 17.40 uur een brand gemeld bij Haarendael in Haaren. Rookpluimen zijn op afstand te zien. Een aanrijden brandweerwagen is betrokken bij een aanrijding met een gewonde.

Het dak van het hoofdgebouw van Haarendael staat vol in brand (Foto: Toby de Kort).

Tientallen ploegen

De brandweer uit Haaren, Helvoirt, Udenhout, Vught, Cromvoirt, Veghel, Rosmalen, Oss, Landert, Eindhoven, Boxtel, Drunen, Erp en Den Bosch zijn opgeroepen. Ook is een adviseur gevaarlijke stoffen aanwezig. Deze behoren allen onder regio Brabant Noord. Ook uit regio Midden-West Brabant worden brandweertroepen ingeschakeld; Oisterwijk, Rijen en Tilburg sluiten aan.

De brand is dermate omvangrijk, dat ook in de nacht geblust moet worden. Er is voor de brandweerlieden verzorging aanwezig. Ook zullen de troepen na enkele uren worden afgelost door collega’s.

Ongeval

Een brandweerwagen is bij het naderen van de brand in botsing gekomen met een personenauto. Hierbij is een gewonde te betreuren.

Omliggende wegen rondom het landgoed liepen vol met kijkers. Diverse wegen zijn afgesloten. Ga niet kijken!

Leegstand

Haarendael in Haaren zoals het was

Het voormalige grootseminarie en later zorgcentrum staat al jaren leeg. Er werd al eens een drugslab gevonden, dieven hebben er van alles weggehaald, en recent was op het terrein ook een brand. Die brand was vermoedelijk aangestoken. Op Haarendael is nog altijd een herdenkingsplaats ingericht met informatie over de oorlogsjaren; overige activiteiten alsmede anti-kraak bewoning zijn er niet meer.

Verwoest

Het dak van het hoofdgebouw, het ‘gezicht’ van Haarendael staat in brand. Het is een troosteloos gezicht. Verwacht mag worden dat de brand een groot deel van het historische pand verwoest.  Waar veel inwoners na het vertrek van de tijdelijke bewoning bang voor waren, is een feit. Het rijksmonument is grotendeels verloren.

Volgens Gemeente Haaren  kan de brandweer het pand niet redden en laten ze het gecontroleerd afbranden.’

Rook

De rookpluimen zijn ook vanuit Oisterwijk te zien. Ze gingen eerst redelijk hoog, richting Biezenmortel / Udenhout. Door de regen en wolken komt de rook nu ook in omliggende dorpen, met name Haaren.

Gemeente Haaren adviseert: ‘Houdt deuren en ramen gesloten en zet ventilatiesystemen uit. ‘

De schade is enorm, vanuit de lucht goed te zien, klik onderaan dit bericht op de link voor meer foto’s (Foto: Toby de Kort)

Schade

Zondag is de schade goed te zien. Een deel van de muren zijn ingestort. Dak en vloeren verdwenen. Het hoofdgebouw is nagenoeg volledig verwoest. Bij de kapel staat het water ‘aan de lippen’;  de entree staat onder water, maar de kapel zelf is behouden gebleven. De gedenkplaats is voor een deel ook vernield door water en rook.

Politie zoekt getuigen van de brand. Wie kort voor of tijdens de brand iets heeft gezien of weet wat kan helpen, bel 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

 

Het kenmerkende torentje gaat in vlammen op (Foto: Toby de Kort)

Hoogwerkers blussen van boven op het brandende dak (Foto: Toby de Kort)

Delen: