banner

Bezoek Oisterwijkse Kampina met IVN


Op zaterdag 17 augustus om 9.30 uur verzorgen de natuurgidsen van IVN Oisterwijk en LNMH Haaren een fietsexcursie, vanuit Moergestel, via de Oisterwijkse bossen en vennen naar de Kampina. Tijdens deze fietsexcursie van ongeveer 30 km passeren zij verschillende landschappen waar de natuurgidsen enkele keren stil staan om wat meer over het gebied te vertellen.

De Kampina bij Oisterwijk

De Oisterwijkse bossen en vennen vormen een natuurgebied in de gemeente Oisterwijk met een bijzondere geschiedenis. Het was ooit een uitgestrekt heidegebied waarin zich vele vennen bevonden, maar vanaf ca. 1800 begon men het gebied te bebossen. Tot 1912 behoorde het gebied tot het landgoed De Hondsberg, ooit verbonden aan het voormalig Kasteel Durendaal.  Er waren plannen om het gebied te verkavelen en te bebouwen. Gelukkig is dat voorkomen door de aankoop in 1913 door de Vereniging Natuurmonumenten.

De Kampina is een uitgestrekt natuurgebied met bos, heide, vennen en beekdalen van de Rosep en de Beerze, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk. Op de Kampina, waar je kan genieten van de bloeiende heide, zullen de gidsen aandacht besteden aan de molensteen, Huize Kampina, het Belversven. Welke invloed hebben Candidus ten Brink en Pieter van Tienhoven gehad op de Kampina? Het landelijke karakter rond de Kampina is redelijk behouden gebleven en daardoor is het hier aangenaam fietsen.

Start om 9.30 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij Restaurant Croy ’t Stokske’ Zandstraat 1, Moergestel. Deze fietsexcursie is gratis en voor iedereen. Aangepaste fietsen en elektrische fietsen zijn welkom. Aanmelden is niet nodig. De tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Zorg zelf voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Tijdens de fietstocht wordt er 1 keer gestopt bij een horeca, kosten zijn voor eigen rekening.