anytime

Alzheimercafé Oisterwijk met een andere kijk op Dementie


Op dinsdag 18 juni stond in het Alzheimer café Oisterwijk-Moergestel als thema centraal: Andere kijk op dementie. Caroline Nuiten was tijdens deze avond onze gastspreker. Zij is de dochter van een moeder met dementie. Een dochter die tegelijkertijd ook zelf moeder is van een jong gezin.

Zij vertelde over haar zoektocht naar een goede manier om te kunnen omgaan met de ziekte dementie van haar moeder en wat zij in dat proces geleerd heeft. Caroline heeft veel gelezen over dementie en dan met name vanuit de ervaringskant. Zij heeft een wat andere kijk op dementie en zoekt naar de zin van de dementie. Waarom gebeurt dit, alles heeft een reden. Dementie kan gezien worden als een afrondend proces waarin zaken die onaf zijn worden verwerkt. Het proces van dementeren is – hoe naar dan ook – geen zinloos proces te noemen. Caroline vertelde over haar familie; hoe iedereen een andere kijk heeft op de dementie van haar moeder. En wat dit voor hen betekent. Luisteren en ruimte geven aan elkaar om verschillend te mogen denken over dementie maakt dat de band hechter wordt.

Caroline las een gedicht voor “Verborgen zin van dementie” en sloot haar verhaal af met de wens voor haar moeder dat zij snel rust zal gaan vinden, rust om het leven los te laten. In de discussie werd duidelijk dat er veel raakvlakken zijn, bijvoorbeeld over het zo lang mogelijk thuis blijven verzorgen van de persoon met dementie. Een zorg die je geeft, gewoon omdat je dat doet, in voor- en tegenspoed. En hoe belangrijk het is om naast de zorg voor de persoon met dementie ook oog te hebben en steun te geven aan de partner/familie. Iedereen was geraakt door het verhaal van Caroline. De warme benadering en zorg die zij geeft aan haar moeder maken grote indruk en dwingen respect af.

De avond werd zoals gebruikelijk afgesloten met het gezamenlijk zingen van het lied “Het zijn de kleine dingen die het doen”. Een avond om niet snel te vergeten.

In juli zal er géén café-avond plaatsvinden in verband met de zomervakantie.

Er is veel informatie beschikbaar bij het Alzheimercafé in Oisterwijk

De volgende café-avond is op dinsdag 20 augustus met als thema: Bewindvoering en mentorschap bij dementie. Notaris mr. J.L. Driessen is tijdens deze avond onze gastspreker. Als de persoon met dementie niet meer zelfredzaam is op zakelijk gebied, is het belangrijk dat dit voor hem/haar wordt geregeld en dat de rechten worden gewaarborgd. Mw. Driessen zal ingaan op juridische aspecten zoals mentorschap, bewindvoering en euthanasieverklaring. Aan de hand van een beschrijving van de fases in het proces naar volledige dementie zal aangegeven worden welke zaken wanneer het beste geregeld zouden kunnen worden.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl

DTZ logo low