banner

Update! Weer grote brand aanmaakblokjesfabriek Oisterwijk ( + Films)


In Oisterwijk is zondagavond iets voor 20.00 uur brand ontstaan in een aanmaakblokjesfabriek. De brandweer is in volle sterkte uitgerukt.

 

Vlammen slaan uit het pand dat in korte tijd al op instorten staat (Foto Toby de Kort)

Er kwam bij de brand veel rook vrij met gevaarlijke dampen. Er is daarop een NL Alert afgegeven. Bij overlast sluit ramen en deuren, en zet ventilatie uit! Voor inwoners in de wijk Waterhoef en ook voor inwoners uit Haaren, zo waarschuwde de burgemeester aldaar!

Net als enkele jaren terug en ook eerder al, betreft het de aanmaakblokjesfabriek Fire-Up, die nu voor de derde keer met brand is getroffen, en ook toen een gat sloeg in de fabrieksgebouwen op het industrieterrein van Oisterwijk.

Uit meerdere dorpen en steden zijn brandweerwagens opgeroepen. Brandweerkorpsen uit Oisterwijk, Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot, Rijen, Wijk en Aalburg, Breda, Moergestel, Loon op Zand en Etten-Leur werden opgeroepen. Ook kwamen deskundigen ter plaatse om gevaarlijke stoffen in de lucht te meten.

 

Flinke rookwolken boven industriegebied in Oisterwijk (Foto Hanneke van den Heuvel – Michels)

Bij de eerste aankomst zou de brandweer lang hebben moeten wachten voor de gesloten overweg vanwege een passerende goederentrein.

Extra water werd eerst uit een vijver in de buurt gehaald. Later werd het treinverkeer stilgelegd om ruimte te geven aan waterslangen voor de waterwinning elders. Het blussen zou tot na middernacht duren; nablussen ging de hele nacht door.

Er was grote kans op overgang van vuur naar naastgelegen panden. Het magazijn van het fabriekspand is gedeeltelijk ingestort.

Meerdere wegen in de omgeving werden afgezet.

De volgende ochtend… (Foto Leny van Schijndel)

De volgende ochtend

Brandweer was maandag nog aan het nablussen. In de nacht werden de brandweerlieden afgelost door collega’s uit meerdere plaatsen. Het magazijn is totaal uitgebrand.

De houtskoolachtige brokken die in de wijk liggen kunnen met handschoenen (want vies/niet gevaarlijk) opgepakt en weggegooid worden.

Bij nablussen en puin ruimen komt parafinegeur vrij, deze is niet schadelijk.

Foto’s (zie fotoserie) tonen de smeulende resten…

Bekijk hieronder enkele films of klik door naar de fotoserie:

Treinen reden tijdens het eerste uur van de brand door; zo ook met gevaarlijke stoffen (zie film). Inwoners hadden daar grote zorgen over, maar volgens aanwezige deskundigen was er geen gevaar.