banner

Uitzwaaien bij 2College op AZC Oisterwijk


De laatste dag van het schooljaar voor de jongeren van  2College EOA op het AZC-terrein in Oisterwijk werd afgesloten met een schooluitje bij midgetgolfbaan De Posthoorn. Van enkelen van hen werd afscheid genomen; het is hun allerlaatste uitstapje op deze school.

‘Het is nooit leuk om afscheid te nemen, maar in dit geval zijn wij, de docenten, vooral ook blij en trots. Deze leerlingen gaan ons niet zomaar verlaten, ze gaan een grote stap maken om hun toekomstdromen te verwezenlijken,’ aldus Karel Wolfs namens de leerkrachten.

Uitzwaaien…

Samuel uit Eritrea die naar het Baanderherencollege in Boxtel gaat: ‘’Ik wil graag automonteur worden.” “En ik politieman.” zegt zijn broer Alec, die met hem mee zal gaan. Rawaan uit Syrië gaat naar het Entreecollege in Tilburg. Ze wil graag mensen helpen, ze wil ziekenverzorgende worden. Het kost de leerkrachten geen moeite om zich voor te stellen dat dit ook gaat lukken. ‘Ze hebben twee jaar hard gewerkt aan hun Nederlands en aan andere vakken die belangrijk zijn om je plek in Nederland te kunnen vinden. Nu zijn deze leerlingen klaar voor een vervolgstap. Andere scholen in Tilburg, Boxtel en Oisterwijk zullen hen verder helpen met hun toekomstplannen.’

“Ik vind het spannend om naar de Rooi Pannen in Tilburg te gaan,“ zegt Sude, die chef-kok wil worden. “Allemaal nieuwe kinderen, docenten en lessen”. Het zijn spannende stappen, ook voor de docenten! Gaat het ze lukken? …het komt vast wel goed.

En mocht het op 2College Durendael niet meevallen om de aansluiting bij de lesstof te vinden omdat de taal nog moeilijk is, dan krijgen ze extra ondersteuning. Docenten van beide scholen werken hierin samen. ‘Net als Taim en Najwa, leerlingen die ons vorig schooljaar hebben verlaten. Ze komen nog regelmatig op het AZC om hun vrienden te ontmoeten en hun positieve ervaringen op Durendael met ons te delen. De broers Samuel en Alec zullen we sowieso nog regelmatig terugzien op het AZC, waar ze wonen met hun familie in afwachting van geschikte woonruimte. We zijn benieuwd naar hun verhalen over de nieuwe school. We hopen op positieve geluiden. Want dat motiveert ons en zeker ook de andere leerlingen die nog elke dag hard werken aan hun Nederlands. Die blijven gelukkig nog een tijdje onder onze hoede.’

Het is een mooi moment, samen het jaar afsluiten met een leuke activiteit. ‘We kijken terug op een fijn schooljaar en kunnen allemaal tevreden de zomervakantie ingaan.’