banner

Horeca Haaren schenkt nog te vaak alcohol aan jeugd


Horeca gelegenheden in Haaren schenken nog te vaak alcohol aan minderjarige jeugd. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de gemeente Haaren is uitgevoerd. Hierbij werd een mysteryguest ingezet.

Voor het tweede jaar op rij stuurde de gemeente Haaren een mysteryguest langs sportclubs en horecagelegenheden. Volgens een strikt protocol en onder begeleiding van een volwassene probeerde een 17-jarige mysteryguest aan alcohol te komen. In totaal werden 14 horecagelegenheden dit voorjaar 2 keer bezocht. Bij slechts 7 van de 28 bezoeken werd de mysteryguest alcohol geweigerd.

In Haaren weet je: Geen alcohol onder de 18!

“Het is niet de verbetering die we graag hadden gezien,” zo geeft wethouder Adrienne Verschuren aan, “maar er is wel degelijk een stap gezet. Vorig jaar werden 17 horecagelegenheden allen 1 keer bezocht en werd in slechts 1 geval alcohol geweigerd.” Het werk ligt niet alleen bij de uitbaters, maar ook bij de jongeren zelf én bij de ouders. “Uit onderzoek van de GGD, blijkt dat veel ouders er geen problemen mee hebben dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken. Dat horen wij ook van uitbaters” laat wethouder Verschuren weten. “Het besef dat alcoholgebruik schadelijk is voor jongeren en de wil om daar iets aan te doen, moet groeien bij ouders. Nix18 is er niet om jongeren te pesten, maar uit zorg voor hun gezondheid.”

De gemeente blijft inzetten op vermindering van alcoholgebruik onder jongeren, en handhavend optreden is het gevolg als horeca in overtreding blijft. “Uitbaters moeten zich aan de wet houden en die geeft aan dat alcoholverkoop aan jongeren strafbaar is. Het is hun eigen verantwoordelijkheid; de herinnering van de gemeente zou niet nodig moeten zijn. Voor sportclubs en horecabedrijven kunnen dat dure drankjes worden, want de boete bedraagt bijna 1.400 euro!”