glasvezel

Gevaarlijke situatie bij nieuwe druppeltonde Oisterwijk


Een vreemde kronkel in een te volgen fietsroute werd na opmerkingen van inwoners afgelopen week aangepast; de losplaats van de Jumbo laat deze week na ingebruikname een mogelijk groter probleem zien. Een gevaarlijke situatie in de nieuwe ‘druppeltonde’,  zoals wij hem noemen.

Voor fietsers werd een stukje fietspad aangelegd door de vluchtheuvel zodat deze beter rechtsom richting KVL kunnen fietsen; voetgangers steken dwars over, midden door de wirwar van rijbanen (Foto: Joris van der Pijll)

Twee weken geleden werd door inwoners kritiek geuit, na het door de gemeente tonen van een luchtfoto van de kruising Blokshekken – Ambachtstsraat. Het werk was nog niet klaar, maar er waren inwoners die niet konden volgen hoe dit verkeerspunt moest gaan werken. Vooral voor fietsers, komende vanaf het station richting KVL, zou er een vreemde route ontstaan. Afgelopen week heeft de gemeente daarvoor een oplossing bedacht, en een stukje fietspad aangebracht in een vluchtheuvel. Een vloeiende lijn is het nog niet. De vraag is nog of fietser hier niet alsnog de straat opzoeken, om deze haakse hoek te vermeiden.

Billen knijpen

Ernstiger is de direct zichtbare onveilige situatie bij de losplaats van Jumbo. Nadat afgelopen week de ‘druppeltonde’ voor de helft werd vrijgegeven, bleek dat vrachtwagens die gebruik maken van de losplaats van de Jumbo, de stoep volledig blokkeren en ook een stukje van het fietspad ‘meepikken’.

De vrachtwagen blokt de enig overgebleven stoep en zorgt voor een gevaarlijke situatie (Foto Joris van der Pijll).

Duidelijk is ter plaatse zichtbaar dat voetgangers en fietsers in de knoei komen als daar een vrachtwagen staat. Voetgangers lopen gedwongen over het fietspad, of steken schuin de weg over en komen midden in de wirwar van rijbanen; fietsers wijken uit en komen op de autorijbaan.

De vrachtwagen beperkt bovendien het zicht voor de fietsers en auto’s die elkaar op dit punt ‘ontmoeten’. Kijkende naar deze situatie en de elkaar toenaderende weggebruikers, is het billen knijpen.

Geen stoep

Volgens kadastrale gegevens behoort de losplaats toe aan de supermarkt. Daaromheen was voorheen een stoep en bleef er ook tijdens het lossen voor de voetgangers voldoende ruimte over. Op de plek van dat voetpad is nu een fietspad aangelegd, en ook aan de andere kant van de weg is geen voetpad meer. Volgens Jumbo is het niet hun verantwoordelijkheid; Gemeente Oisterwijk heeft op vragen hierover nog geen uitleg gegeven.

Of ook voor dit probleem een oplossing volgt?

De ‘druppeltonde’ vanuit de lucht (Foto: Gemeente Oisterwijk) Met door ons ingetekend: In rood de losplaats van de Jumbo; oranje de eerdere fietsroute van station richting KVL; groen de aanpassing van die fietsroute.