banner

Een nieuw Brabants Vennenpad vanaf station Oisterwijk


Recent werd de uitgifte van de nieuwe wandelgids met routekaarten, routebeschrijvingen en praktische informatie voor het Brabants Vennenpad gestart. Wethouder Peter van de Wiel, wethouder Gemeente Boxtel, reikte het eerste nieuwe boekje uit aan Rein de Graaf, die het eerste Lange Afstand Wandelpad realiseerde in Brabant.

Het eerste boekje is voor Rein de Graaff.

Het Brabantsvennenpad van Nivon, lengte 258 km, werd voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983. Het was toen al een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Voor de nieuwe wandelgids is het hele pad door een twintigtal vrijwilligers nog eens nauwkeurig onder de loep genomen en op een groot aantal plaatsen is het traject verbeterd. Te beginnen bij het Bezoekerscentrum Groot Speyck van Natuurmonumenten wandel je door het gebied rondom Oisterwijk met zijn prachtige bossen en vennen en doorkruis je vervolgens de Kampina, een uitgestrekt heidegebied.

De Dommel

Vanaf Boxtel volgt het pad globaal het riviertje de Dommel tot aan het punt waar dit vanuit België ons land binnenkomt en passeert daarbij een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden zoals de de Strabrechtse heide, de Groote heide, de Leenderheide, de Malpie en de prachtige Plateaux, welk heidegebied tot in België doorloopt. Het doorkruist de Kempen met de Acht Zaligheden om daarna zijn weg te vervolgen via de uitgestrekte landgoederen ‘de Utrecht’ en ‘Gorp en Roovert’ ten zuidwesten van Hilvarenbeek. Langs de Beekse Bergen volg je uiteindelijk het riviertje de Reusel tot je weer in de Oisterwijkse bossen aankomt.

Rein de Graaff opende de wandeling met het plaatsen van de markering op de paal met hulp van secretaris Gerrit Menting.

Paaltjes

Er zijn drie manieren om de route te volgen. In de nieuwe wandelgids is deze duidelijk ingetekend op topografische kaarten schaal 1/25.000, en zijn er naast de kaarten steeds routebeschrijvingen in twee richtingen aangegeven. Onderweg is de route met kleine geel/rode markeringstekens aangegeven op paaltjes en straatmeubilair.

20 km

Om het de wandelaar zo makkelijk mogelijk te maken is het Brabants Vennenpad verdeeld in 12 etappes van steeds zo’n 20 km. Iedere etappe begint en eindigt in een stadje of dorp waar zowel slaap- als eetgelegenheden zijn. Met enkele rustdagen onderweg is het mogelijk het pad in ongeveer twee weken te bewandelen. Voor wie het pad in één- of meerdaagse etappes wil wandelen zijn op de routekaarten ook de haltes van openbaar vervoer aangegeven, zodat je na een dag wandelen bijvoorbeeld ook weer terug naar het beginpunt kunt. Daarnaast zijn er aanlooproutes in de gids opgenomen vanaf de NS-stations van Oisterwijk, Eindhoven, Geldrop, Heeze en Tilburg.

Meer informatie over het nieuwe Brabantsvennenpad en de routelijn vind je op www.nivon.nl/brabants-vennenpad De wandelgids is onder andere te koop bij VVV’s, ANWB-winkels en gespecialiseerde boekwinkels in plaatsen langs de route.