banner

Daphne is vereerd met boek over haar Heukeloms Russische overgrootmoeder


‘Ik voel me vereerd, dat mijn voorouders zo’n indruk hebben achtergelaten,’ aldus Daphne Eschauzier, de achterkleindochter van ‘de Russische Madame’. Over die andere Heukelomse vrouw, Mie Pieters, volgt vast en zeker een volgend schrijven.

Martin van der Waals heeft het leven van mevrouw Eschauzier (lees: ‘Essozjee’) uitgeplozen. Op zijn speurtocht door haar leven ontmoette hij Daphne Eschauzier, haar achterkleindochter. Via haar kreeg hij ettelijke tientallen zeldzame foto’s. Het boek dat daaruit ontsproot werd vrijdagmiddag 12 juli in café Mie Pieters gepresenteerd. Martin overhandigde het eerste exemplaar aan Daphne. Zelf mocht hij zijn exemplaar ontvangen uit handen van Anton van Dorp, namens de uitgeverij Het Kwartier van Oisterwijk.

Goudmijn

Daphne Eschauzier ontvangt het eerste exemplaar uit handen van auteur Martin van der Waals (Foto: Joris van der Pijll)

Na de formele overhandiging bracht Piet Jacobs in beeld hoe het boek tot stand was gekomen. Hij hield een interview met Daphne en Martin. ‘Ik werd via Facebook benaderd door Martin. Ik ben niet erg actief op Facebook, dus het duurde wel een aantal weken voordat ik reageerde. Ik kon hem een verhuisdoos met fotoalbums laten zien. Martin werd razend enthousiast, het was voor hem een goudmijn,’ aldus Daphne.  In de albums zaten foto’s van ‘de Russische Madame’, en van haar enige zoon André of ook wel Dries genoemd, de opa van Daphne. ‘Een adres op de achterkant van een foto, bracht ons naar Den Haag.’

Den Haag

In Den Haag werd een woning bezocht en werd ook het graf gevonden van haar overgrootmoeder Antonine Wilhelimne Eschauzier-Bersin.  Martin beschreef haar levenspad van Letland naar Heukelom. Martin: ‘Zonder deze kennismaking was het bij een artikel gebleven, nu werd het een boek.’ Volgens interviewer Piet is Martin een Biograaf. Zelf vindt Martin dat een beetje te duur klinken, maar als levensbeschrijver is dat volgens Piet wel de juiste benaming van dit werk.

Daphne en Martin vertellen aan Piet Jacobs over hun ontmoeting en het ontstaan van het boek (Foto: Joris van der Pijll)

De dame

De ‘Russische Madame’ was in Heukelom een bijzondere verschijning. Een chique dame die ook op het land werkte. Een dame met twee auto’s met chauffeur en personeel, maar die ook gewoon met hen mee at. Én een dame die contact had, zo blijkt, met een andere beroemde Heukelomse: Mie Pieters. Die dame is bekend van de gelijknamige uitspanning, het café in Heukelom.

Het kan bijna niet anders, liever gezegd gonsde dat gerucht al door de zaal, dat ook over die dame binnenkort een boek verschijnt uit de pen van Martin, samen met collega’s en uitgeverij Het Kwartier van Oisterwijk. Net als De Russische Madame tegen kostprijs verkrijgbaar; een van de vele boeken in een flinke serie waar Oisterwijk trots op mag zijn.

Bestellen en informatie over deze en andere Oisterwijkse boeken via  www.kwartiervanoisterwijk.nl en tevens verkrijgbaar in Oisterwijk bij het Heemcentrum van De Kleine Meijerij, Boekhandel Oisterwijk en Bruna, in Moergestel bij Novy Van Wezel, in Heukelom bij café Mie Pieters, in Berkel-Enschot bij Primera Eikenbosch.