banner

Bezoek Oisterwijk voor koorzang en bier


De derde editie van het Korenfestival Oisterwijk staat voor de deur. Zondagmiddag 7 juli is de datum. Ook deze keer is de organisatie in handen van het plaatselijke levensliederenkoor De Molenzangers. Omdat het die middag ook Biermatinee is, zijn er enkele veranderingen in de opzet.

Ook binnen

Voorgaande jaren was het Korenfestival volledig een buitenactiviteit in het hart van Oisterwijk: De Lind en omringende straten als Burg. Verwielstraat, Dorpsstraat en Stationsstraat. Ook op een evenementenlocatie bij uitstek, het Lindeplein, werd gezongen. Maar de horecaondernemers aan dat plein hebben inmiddels ontdekt dat het Biermatinee dat daar gedeeltelijk gelijktijdig plaatsvindt en de liedjes die sommige koren zingen niet altijd een even gelukkige combinatie vormen. Daarom is in goed overleg besloten om de buitenoptredens op het Lindeplein te schrappen en te vervangen door optredens binnen in Tiliander, het Oisterwijkse theatergebouw dat aan de noordkant het Lindeplein begrenst.

Maar Tiliander is wel het enige podium dat zich binnen bevindt. Alle andere optredens zijn op zes verschillende podiums in de buitenlucht in het lindenrijke Oisterwijkse dorpshart.

21 koren

Volgens Frans de Kivit van De Molenzangers hebben 21 Nederlandse koren zich in laten schrijven met in totaal zo’n 800 zangers ongeveer. Niet zelden hebben die zanggezelschappen geestige namen die iets verraden over het koor: Muiterij Kantje Boord (zeemansliederen), Uit volle borsten (dameskoor), Ratjetoe (zelfspot), Mannenakkoord (Gay mannenkoor), Meezingkoor Vrij en Blij,  Onbekrommert (koor komt uit Cromvoirt) enz.

Alle koren verzorgen drie optredens van elk 20 minuten, verspreid over de middag. Er is zoveel variatie in de verschillende repertoires dat op ieder podium unieke liedjes ten gehore zal zijn. Begonnen wordt om 11:40 uur met een gezamenlijk gezongen Oisterwijks Volkslied. Ook de slotakkoorden rond 17:15 uur zijn het product van community singing. Alle 800 deelnemers sluiten dan af met enkele gezamenlijk gezongen liedjes. Bekende, zodat het publiek ze mee kan zingen. Vrij en blij. Het festival is gratis toegankelijk.