banner

Ammar is juridisch vrijwilliger in AZC Oisterwijk


Ammar (25) is juridisch vrijwilliger in AZC Oisterwijk. Hij doet dit werk al 2 jaar. Ammar begeleidt asielzoekers tijdens hun asielprocedure. “Mijn dagen zijn zeer afwisselend. Zo hebben we elke ochtend een spreekuur waar cliënten terecht kunnen met vragen over juridische zaken, ik neem contact op met advocaten, met de IND en Dienst Terugkeer en Vertrek. Ook neem ik vluchtverhaalanalyses af, help ik mensen bij de gezinshereniging, geef ik voorlichtingen en doe ik intakes met nieuwe bewoners.”

‘Het is werk vanuit je hart’

In het AZC Oisterwijk is er plek voor ongeveer 380 a 400 bewoners uit allerlei landen. Er zijn hier mensen die in de verlengde asielprocedure zitten dus die moeten langer wachten tot er een beschikking komt uit de IND, er zijn mensen die een Dublin-claim hebben en Ammar is juridische begeleider van AMV-ers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen, die jonger zijn dan 18 jaar.

Vertrouwensband

Ammar is juridisch vrijwilliger bij AZC Oisterwijk (Bron: Vluchtelingenwerk)

Wat vindt hij het leukste aan zijn werk? “Het leukste aan dit werk is dat je een band opbouwt met je cliënten. Soms krijg ik dingen te horen die anderen niet eens weten, dingen die zelfs vrienden en familie niet weten van de cliënt. Dat vind ik wel heel bijzonder, die vertrouwensband. En elke dag is afwisselend, je verveelt je eigenlijk nooit.

“Daarbij heeft elke cliënt een ander persoonlijk verhaal die je meekrijgt en dat is interessant, ik leer er zelf heel veel van. Wat ik vooral leer is dat ik het hier beter heb dan hen. Eerst kon ik klagen over hele simpele dingen, maar nu begin ik deze juist steeds meer te waarderen omdat ik van andere hoor hoe het is om dat niet te hebben.”

Juridische opleiding geen vereiste
Minder leuke aspecten aan het werk zijn er natuurlijk ook. “De verhalen raken je wel, op zo’n moment moet je je emoties inhouden en zo professioneel mogelijk blijven om het verhaal uit te werken. Er is gelukkig veel ondersteuning van de teamleider. We zijn een heel hecht team. Zodra ik hier het centrum verlaat laat ik alles achter me, ik neem het niet mee naar huis.”

Hij studeert zelf op dit moment HBO sociaal werk, een juridische vooropleiding is beslist geen vereiste. “Je krijgt een basiscursus van VluchtelingenWerk en een training waar je informatie krijgt over de asielprocedure. De ervaring die je hier meekrijgt is voldoende om jezelf voor te kunnen zetten in je werkzaamheden. Je leert het vanzelf door het te doen, je groeit erin.”

Werken vanuit je hart
Op de vraag of Ammar anderen zou aanraden vrijwilligerswerk te gaan doen zegt hij volmondig: “Absoluut, je doet dit werk echt vanuit je hart. Wat je op school niet krijgt, dat krijg je hier. Niet alleen op juridisch vlak, ook op communicatiegebied en omgaan met mensen uit andere culturen. De cliënten zijn je eeuwig dankbaar, als persoon is dat heel fijn om mee te maken.”

Ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met azcoisterwijk@vluchtelingenwerk.nl of bel 013 521 10006.

DTZ logo low