brabantspronkjuweel

Ambulance voor Oisterwijk niet altijd beschikbaar


Om de minimale aanrijtijd van 15 minuten te halen, staat er al enige tijd op drukke tijden een extra ambulance gestationeerd in Oisterwijk. Toch komt het voor dat een hulpvraag met medische noodzaak niet tijdig met een ambulancebezoek gerealiseerd kan worden. Gelijktijdige meldingen van incidenten en beperkte beschikbaarheid van ambulances in Tilburg zijn daarvan de oorzaak.

Soms worden traumahelikopters ingezet; ook die zijn beperkt beschikbaar en ook daarbij is ambulance inzet noodzakelijk, zowel voor de eerste hulp alsmede voor vervoer van en naar de heli (Foto: Joris van der Pijll).

Door de meldkamer wordt een Rapid Responder uit Uden opgeroepen voor een medisch incident in Oisterwijk. Kort daarna gevolgd door een oproep voor een ambulance uit ’s-Hertogenbosch en een uit Oosterhout! Een opvallend signaal dat er iets vreemds aan de hand is.

Het blijkt een snelle actie van de meldkamer, die vanwege gebrek aan beschikbare wagens doorschakelde naar andere regio’s. ‘Toen bleek dat andere ambulances bezet waren, heeft onze medewerker twee ambulances uit andere regio’s opgeroepen,’ aldus Caspar van den Brandt, manager RAV Brabant Midden West. Deze dienst verzorgt de ambulancedienst voor Tilburg en omgeving. Er waren meerdere meldingen tegelijk, waaronder ook een eerdere melding in Oisterwijk. ‘De ambulance kon daar eerder weg. We hebben die uiteindelijk alsnog kunnen inzetten, en toen zijn die van Oosterhout en ‘s-Hertogenbosch geannuleerd.’

Te laat
Voor specifiek dit incident, kwam de eerste hulpdienst 18 minuten na melding aan. Dat is formeel 3 minuten te laat; de maximale in Nederland afgesproken aanrijtijd is 15 minuten. De oorzaak was het niet vrij beschikbaar hebben van ambulances in de regio. Net als het gelijktijdig beschikbare aantal ambulances, is ook de overeengekomen aanrijdtijd volgens Van den Brandt gebaseerd op kosten. Volgens hem zou voor een aantal medische incidenten een aanrijtijd van 6 minuten gehanteerd mogen worden.

Meerdere ambulances stand-by houden en verspreid op meerdere locaties stationeren, kost meer zorgbudget. Risico’s versus kosten; het zijn politieke keuzes. Of deze beperking in dit specifieke geval nadelig is geweest voor de patiënt is niet bekend.

Wacht niet

In het algemeen mag gesteld worden: bij twijfel, wacht niet met 112 bellen, want hulp gaat pas dan onderweg na een goede melding. Meld kort en duidelijk de hulpdienst die je nodig hebt, je plaats en adres, en wat er aan de hand is. Volg de instructies op van de meldkamer.

De registratie van de melding in het 112 systeem
09:27:34 Rapid Responder-21-341 Uden
09:40:54 Ambulance-21-101 s-Hertogenbosch
09:44:45 Ambulance-20-131 Oosterhout
09:46:57 Ambulance-20-143 Tilburg-Zuid