anytime

Oorlogsverhaal uitgebeeld in Gemeentekantoor Oisterwijk


Het oorlogsverhaal van de oom en destijds verloofd van de moeder van Oisterwijks historicus Ad van den Oord is uitgebeeld in een stilleven, te zien in het Gemeentekantoor van Oisterwijk.

Het stilleven in het Gemeentekantoor van Oisterwijk (Foto: Gemeente Oisterwijk)

‘Mijn oom Koos Diepens en de toenmalige verloofde van mijn moeder Alfred Wolter, voetballers tijdens de Tweede Wereldoorlog bij PAZO, zijn ‘vereeuwigd’ in een stilleven van Brabant Remembers, nu te zien in gemeentekantoor,’ aldus Ad die eerder het boek schreef ‘Gestolen jeugd’.

In de hal van het gemeentekantoor staat dit bijzondere stilleven in de vorm van een maquette. Het stilleven vertelt het verhaal van de twee voetbalvrienden Koos en Alfred uit Oisterwijk die elkaar kwijt zijn geraakt in de Tweede Wereldoorlog. De een werd tewerkgesteld in Duitsland en de ander moest in dienst van de Wehrmacht omdat hij van oorsprong Duitser was.

Om te vieren dat Brabant dit jaar 75 jaar bevrijd is, is door Stichting Crossroads in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en het vfonds, de campagne Brabant Remembers gelanceerd. Onderdeel van deze campagne zijn 75 persoonlijke verhalen die via een stilleven worden getoond. Het stilleven blijft tot half augustus in het gemeentekantoor. Daarna wordt het samen met 74 andere stillevens op een expositie tentoongesteld.