anytime

Oisterwijk krijgt Kinderraad en Kinderburgemeester


Als de jongste raadsleden uit Oisterwijk de overige partijen mee krijgen, en die kans is groot, krijgt Oisterwijk naast een Kinderlintje, ook een Kinderraad en een Kinderburgemeester.

Jeugd in de raadszaal  (Foto: Gemeente Oisterwijk)

Het initiatief komt van de jongste raadsleden Inge van Beers, Myrte Hesselberth, Geertje Mink, Marieke Moorman, Stefanie Vulders en Rowan van Geloven. Kinderen uit groep 7 en 8 worden door middel van ‘zelf ervaren’ betrokken bij de lokale politiek en het gemeentebestuur.

Eén keer per jaar zal de Dag van de Kinderraad worden georganiseerd. Alle basisscholen in de gemeente worden benaderd voor deelname. Ter voorbereiding op deze dag zal er op de deelnemende basisscholen aan de hand van een lespakket worden voorgelicht over lokale politiek. De kinderen richten een politieke partij op en maken een voorstel dat ze graag gerealiseerd zien worden.

Voorbeelden van voorstellen kunnen zijn:

-meer natuurspeelplaatsen in de gemeente

-speelplaatsen aan laten passen voor kinderen met een beperking

-sportevenement voor kinderen

-een speurtocht door middel van een app door de gemeente

Iedere basisschool vaardigt één raadslid af en iedere school wijst een kinderburgemeester aan waaruit door de Kinderraad een keuze wordt gemaakt.  De kinderburgemeester is aanwezig bij Koningsdag en Sinterklaas, mediamomenten op scholen en andere evenementen waar kinderen betrokken zijn.

Mooi moment om u ook te wijzen op de mogelijkheden van de Oisterwijkse Kinderlintjes. Lees hier meer.