banner

Gescheurde rails op spoor in Oisterwijk?


Een bezorgde inwoner luidde gisterenavond de noodklok: Is dit een scheur in de rails bij de Heusdensebaan in Oisterwijk?! ‘Beseffen Gemeente en ProRail dat er dagelijks giftreinen over dit spoor rijden?’

De foto van de bezorgde inwoner, de gleuf tussen beide spoorstaven is overigens normaal, maar opgevuld met een kunststof scheiding (zie uitleg hier)

Een berichtje volgde, via onze redactie naar ProRail, de trac√©manager werd ingeschakeld, en die is dankbaar voor het signaal. ‘Dit ziet er inderdaad niet helemaal goed uit,’ aldus de woordvoerder van ProRail. De aannemer wordt ingeschakeld om met name de onderkant van deze koppeling na te kijken.

Gevaar
Volgens ProRail is er in dit geval geen acuut gevaar, en ook geen reden om het treinverkeer stil te leggen of om per direct een tijdelijke snelheidsbeperking in te stellen: ‘Het komt vaker voor dat er spoorstaven kapot gaan. Dat heet een spoorstaafbreuk. Spoorstaafbreuken worden ontdekt door inspecties (visueel of met meettrein) of omdat een machinist een klap voelt en dit meldt bij de treindienstleider. Maar ook de omgeving signaleert soms iets, zoals in dit geval. Dank daarvoor!’