banner

Eerste Mantelzorgcompliment Oisterwijk voor familie Solomos


Zelf vinden meneer Solomos en dochter Carthy het vanzelfsprekend dat zij zorgen voor hun vrouw en moeder. Mevrouw Solomos heeft elke dag veel ondersteuning nodig door haar zeldzame spierziekte. Ze doen het uit liefde. Maar het is allesbehalve vanzelfsprekend om dag in, dag uit, klaar te staan voor een ander.

Mantelzorgers zijn bijzondere mensen, die we als gemeente graag ondersteunen. Daarnaast geven we hen jaarlijks een schouderklopje in de vorm van het Mantelzorgcompliment. Op 29 mei reikte wethouder Stefanie Vatta het eerste Mantelzorgcompliment van 2019 uit aan de familie Solomos.

“Iedereen die meerdere uren per week en voor een langere periode onbetaald een partner, familielid, buur of kennis ondersteunt, verdient waardering,” vertelt wethouder Stefanie Vatta. “De inzet van deze mensen voor hun naaste is in onze huidige zorgsamenleving van onschatbare waarde. Een mantelzorger maakt het mogelijk dat degene waar hij/zij voor zorgt langer in de eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen en zo min mogelijk afhankelijk is van derden. Dat verdient een extra waardering en een symbolisch schouderklopje!”

Meer dan verdiend

Mevrouw Solomos heeft sinds 2005 een zeldzame spierziekte. Ze gaat steeds verder achteruit. De laatste jaren kan ze niet meer lopen. Haar man zorgt al jaren voor haar. Hij geeft medicijnen, doet de boodschappen en kookt. Meneer Solomos is niet meer de jongste en heeft zelf ook fysieke klachten. Toch neemt hij de dagelijkse zorg nog steeds op zich, ondersteund door de thuiszorg en huishoudelijke hulp via de Wmo. Dochter Cathy komt een paar keer per week van Breda naar Oisterwijk om haar ouders te helpen. De familie Solomos heeft ook nog een aantal vrienden op wie ze kunnen bouwen. Zij komen langs voor een gezellig praatje of voor het bijhouden van de tuin. Mevrouw Solomos geniet, ondanks haar ziekte, nog van het leven en van alle contacten die zij en haar man hebben.

Het Mantelzorgcompliment: ook voor jou!
Meneer Solomos en dochter Cathy zijn 2 van de vele mantelzorgers in onze gemeente. Vaak zonder het te beseffen maken al deze mantelzorgers samen onderdeel uit van het fundament van de samenleving in Oisterwijk. Zonder hen zouden hulpbehoevende mensen hun medicijnen niet op tijd krijgen, nauwelijks nog buiten komen of zelfs niet meer zelfstandig wonen. Ze zijn onmisbaar. Gemeente Oisterwijk helpt mantelzorgers door hen te voorzien van informatie en advies over allerlei wet- en regelgeving op het gebied van zorg. Ze ondersteunen bij het organiseren van de zorg als deze te veel wordt, zoals het (tijdelijk) overdragen van de zorg aan professionals of vrijwilligers en verschillende vormen van dagbesteding en ze organiseren bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar ontmoeten. Ook kunnen mantelzorgers hun persoonlijke verhaal kwijt bij de mantelzorgconsulent van ContourdeTwern. Met het Mantelzorgcompliment wil de gemeente alle mantelzorgers stimuleren om af en toe ook eens aan zichzelf te denken.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan ben je misschien ook wel mantelzorger!

Complimenten voor jou!

 Ondersteun jij wekelijks je partner, familielid, vriend, buur of kennis in onze gemeente? Help jij je ernstig zieke vader met boodschappen, aankleden en koken? Zorg jij ervoor dat je aan huis gekluisterde moeder weer regelmatig buiten komt? Help je je zoon met beperking bij zijn administratie? Regel jij alle dagelijkse bezigheden voor je dementerende partner?

Met het Mantelzorgcompliment wil de gemeente je graag bedanken voor al je goede zorgen en je een klein cadeau aanbieden waarmee je even aan jezelf kunt denken. Het compliment bestaat uit 4 cadeaubonnen ieder ter waarde van €12,50. Je kunt deze besteden bij de meeste winkeliers en horecaondernemers in Moergestel, Heukelom en Oisterwijk.

Ben je bij gemeente bekend?

Ben je al bekend als mantelzorger? Haal dan je Mantelzorgcompliment op. Heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van een van de ondersteunende voorzieningen, en heb je je voorgaande jaren ook niet gemeld voor het Mantelzorgcompliment? Dan ben je waarschijnlijk nog niet bekend als mantelzorger. Vul dan het kennismakingsformulier Mantelzorger 2019 in als je het Manterzorgcompliment ophaalt of download dit via www.contourdetwern.nl. Ben je namelijk bekend als mantelzorger, dan krijg je naast het Mantelzorgcompliment nog veel meer ondersteuning in de zorg die jij geeft. 

Afhalen cadeaubonnen

Het inleveren/invullen van het kennismakingsformulier en het ophalen van de bonnen kan vanaf donderdag 13 juni:

  • Elke donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in Tiliander
  • Mantelzorgers uit Moergestel melden zich voor het compliment bij een vrijwilliger van Buurtgenoten. Neem voor meer informatie contact op met Henny Hamers, (013) 513 63 82 of per e-mail: henham@kpnmail.nl
  • Op afspraak voor werkende mantelzorgers of mantelzorgers die niet onze gemeente wonen. Neem hiervoor contact op met Ingrid Oosterling, (013) 528 40 80 / (06) 171 63 091 of per e-mail: ingridoosterling@contourdetwern.nl

Let op: neem je identiteitsbewijs mee als je de bonnen ophaalt.

Meer informatie
Meer informatie, de voorwaarden en een lijst van deelnemende winkeliers staat op www.contourdetwern.nl/oisterwijk. Je kunt ook bellen naar ContourdeTwern, (013) 528 40 80 of mailen naar wilhoentjen@contourdetwern.nl

Mooie in het kleine

Tot slot, heb je als mantelzorger of zorgontvanger een mooie ervaring die je met anderen wil delen, uit inspiratie of dankbaarheid, ook het ‘kleine’ gebaar, mail dan je verhaal met foto naar dtz@oisterwijknieuws.nl  Een voorbeeld? Zie hier:  Gratis koffie met gebak en een complimentje toe

 

DTZ logo low