banner

Beeldbank Oisterwijk: Kerkhoven als voorbeelddorp


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Voorbeelddorp Kerkhoven

Kerkhoven als voorbeelddorp (Fragment uit de film – Berkel-Enschot Archief)

In 1953 zat Nederland nog volop in de wederopbouw. De Tweede Wereldoorlog had het land een gemene knauw toegediend waar langzaam van hersteld moest worden. Het Rijk zag in dat dit in ’n pittiger tempo mocht. Zeker waar het de landbouw betrof, immers, ook Nederland had na de oorlog te maken gekregen met een fikse geboortegolf. Dat betekende méér monden te voeden! Er werd een aantal ‘voorbeelddorpen’ in Nederland aangewezen waar men ging beproeven hoe het beter (we zouden er nu het woord ‘intensiever’ op loslaten) zou kunnen gaan. Buurtschap Kerkhoven, behorend bij Oisterwijk, werd zo’n voorbeelddorp. En, de camera snorde mee! Neem met de Beeldbank een kijkje in 1953! De film heet ‘Voorbeelddorp Oisterwijk 1953’