banner

AZC bewoners helpen bij kringloopwinkel in Oisterwijk


Ongeveer 7 tot 8 bewoners van AZC Oisterwijk helpen bij de tweedehandswinkel aan de Sprendlingenstraat in Oisterwijk. De meeste van hen vonden deze activiteit via hun COA-casemanager. Ze helpen zes dagen per week 4 tot 7 uur per dag. Sadruddin is vrijwillig verslaggever. Hij bezocht de tweedehandswinkel en had een kort gesprek met deze AZC bewoners.

Door Sadruddin Hesam Safi

AZC bewoners bij de kringloopwinkel in Oisterwijk. Ze spannen zich dagelijks in om voor een goed doel te werken en een positieve verandering in de gemeenschap te brengen (Foto: Sadruddin Hesam Safi).

‘De hele dag in mijn kamer zitten en niets doen had een slechte invloed op mij. Om mezelf en mijn gedachte bezig te houden, was ik op zoek naar activiteiten. Nu ben ik blij dat ik bezig ben met iets positiefs, voor mezelf en de gemeenschap. Werken op een plek waar de meeste klanten Nederlanders zijn, helpt me de Nederlandse taal zo snel mogelijk te leren,’  aldus Youla vanuit Genia.

Maikal komt uit Gana: ‘Ik praat met Nederlanders en beantwoord hun vragen over de items die we verkopen, dit helpt me ook om nieuwe contacten te leggen. De winkeleigenaar is een zeer vriendelijke persoon, hij behandelt ons met veel respect.’

‘De hele dag in mijn kamer zitten en niets doen had een slechte invloed op mij…’

De in Oisterwijk verblijvende vluchtelingen helpen graag, het geeft hen voldoening. Ze zijn beschikbaar om te helpen bij activiteiten wanneer dat nodig is. Een aantal van hen hielpen eerder bij diverse activiteiten op het opvangcentrum. ‘Ik voel me dankbaar dat ik deel uitmaak van de gemeenschap en ik geloof dat mijn kleine inspanningen nut hebben,’ aldus Saïd komt uit Syrië.

Bij de kringloopwinkel worden gebruikte goederen ingenomen, schoon gemaakt, gecontroleerd en vervolgens verkocht. Hierdoor ontstaat er minder afval, en kunnen mensen met een kleine portemonnee nog bruikbare spullen aankopen.

Sadruddin Hesam Safi

Sadruddin Hesam Safi (32) is afkomstig uit Afghanistan. Hij verblijft op het AZC in Oisterwijk in afwachting van zijn inburgering in Nederland. Sadruddin maakt graag foto’s en vertelt over het leven op en buiten het AZC in Oisterwijk.

Delen: