banner

Spelen met herinneringen bij Alzheimercafé Oisterwijk


Fransje Vunderink was in mei de gastspreker. Zij heeft gewerkt op de dagbehandeling als deskundige bewegen. Tijdens haar loopbaan heeft Fransje ervaring opgedaan met geheugenstimulering in de ouderenzorg. Ook op het gebied van levensboeken en reminiscentie bij ouderen is ze in haar loopbaan actief geweest.

In gesprek met gastspreker en elkaar bij Alzheimer café Oisterwijk

Een mens kan zonder geheugen niet functioneren, alles wordt bepaald door het geheugen. Het geheugen helpt je om plannen te maken, om niet alleen terug te kijken naar het verleden maar ook te kijken naar het heden en de toekomst.

Tijdens deze avond kwam aan bod hoe je geheugentraining en levensverhalen kunt toepassen bij ouderen met cognitieve problemen. Er vallen gaten in het geheugen, basale informatie zoals tijd en plaats vallen weg. Van groot belang is dan om ondersteuning te bieden aan het geheugen, bv. door gebruik te maken van vertrouwde ankers, en door op geduldige wijze aandacht te geven aan de omgeving van de persoon met dementie. Een liefdevolle bejegening levert zoveel meer op dan dwang en ongeduld. Iedereen gedijt beter in een liefdevolle omgeving.

Verteld werd wat geheugentraining inhoudt, wat de functie hiervan is en hoe je geheugentraining kunt toepassen in het dagelijks leven zodat de kwaliteit van leven wordt vergroot. Ook het levensboek, zijnde een verzameling foto’s uit het leven van een persoon kan een geheugensteun zijn om te kunnen blijven vertellen, zodat mensen zo lang mogelijk herinneringen kunnen blijven ophalen en vertellen. Fransje had een aantal boeken en voorwerpen mee gebracht om te laten zien hoe deze herinneringen oproepen en het gesprek daarover.

Na de pauze werd uitgebreid besproken op welke wijze het geheugen getraind kan worden, dmv kaartspellen en werd gedemonstreerd hoe lapjes gekleurde stof herinneringen oproepen aan voorwerpen en gebeurtenissen in ieders leven. Gasten vatten de avond samen als interessant en verrassend om te horen hoe belangrijk het geheugen is en hoe je op creatieve wijze bezig kunt blijven met het trainen ervan.

Andere kijk op dementie

De volgende café-avond is op dinsdag 18 juni met als thema “Andere kijk op dementie”. Caroline Nuiten is tijdens deze avond onze gastspreker. Zij is de dochter van een moeder met dementie. Zij vertelt over haar zoektocht naar een goede manier om te kunnen omgaan met de ziekte dementie van haar moeder en wat zij in dat proces geleerd heeft. Tevens vertelt zij over haar familie; hoe iedereen een andere kijk heeft op de dementie van haar moeder. En wat dit voor hen betekent.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl

DTZ logo low

Delen: