anytime

Moergestelnaar voelt zich thuis in het groen


Roy Roovers (28) kijkt lachend op van het schoffelen. De Moergestelnaar mag het groen in Veldhoven onderhouden. Werken in het groen doet Roy al sinds het begin van zijn carrière. ‘Werken in het groen bevalt me prima.’

Roy volgde de opleiding groen aan het praktijkonderwijs. ‘Eigenlijk wilde ik dierenverzorger worden maar daar was geen opleiding voor bij het praktijkonderwijs. Daarom kreeg ik het advies om de opleiding groen te volgen. Ik haalde niveau 1 en mijn school hielp me aan werk bij WSD, het sociale werkbedrijf van de gemeente Oirschot. Dat was voor mij heel fijn want ik wist niet zeker of werk in een gewoon bedrijf goed bij aan zou sluiten.” Omdat Roy verder wilde leren kreeg hij via WSD de mogelijkheid om niveau 2 te halen. “De opleiding duurde twee jaar en was pittig. Gelukkig ben ik door mijn collega’s goed geholpen met het maken van werkstukken.” Bij WSD haalde Roy nog zijn bosmaaipapieren en zijn kettingzaagpapieren.

Vaste dienst

Roy Roovers (28) kijkt lachend op van het schoffelen.

Omdat Roy zich ontwikkelde in zijn werk kon hij aan het werk bij een regulier bedrijf. ‘Dat wilde ik wel, maar wel met de garantie dat ik altijd terug kon vallen op WSD.’ Die garantie kwam er en Roy ging voor een jaar aan de slag. ‘In dat jaar kon ik laten zien wat ik in huis heb.’ Inmiddels is Roy vast in dienst. Hij werkt er nu ruim drie jaar. ‘Het werk bevalt me goed.’ Hij lacht: ‘Ze zijn tevreden.’ Roy is het meest in zijn element als hij met zijn collega’s met onderhoudswerk bezig is. ‘Het aanleggen van groen is stressvol. Er komt veel op je af en de collega’s krijgen stress. Daar heb ik last van. Onderhoud geeft minder druk. Tijdens het schoffelen kan ik bovendien over dingen nadenken, heel fijn.’

Leren van collega’s
Roy zou graag nog meer leren maar dan niet in de schoolbanken. ‘Ik ben tevreden over de scholing die ik heb gehad maar ik zou nog wel meer van de collega’s willen leren. Zij hebben zoveel ervaring en weten veel handigheidjes waarmee je je werk sneller kan doen. Daar wil ik nog meer van weten. Mocht ik ooit niet meer in het groen kunnen werken dan zou ik in een hele andere omgeving terecht willen komen. Met andere mensen en ander werk zodat je van hen kunt leren en andere gesprekken hebt. Maar voorlopig bevalt het me hier in het groen heel erg goed.’
DTZ logo low