anytime

Joris van Casteren in Bibliotheek Oisterwijk (+ Film)


Op 22 mei zal schrijver Joris van Casteren (1976) een lezing houden in de Bibliotheek Oisterwijk over zijn boek ‘Moeders lichaam.’ Een intrigerend, waargebeurd verhaal over een zoon die na het overlijden van zijn moeder besluit haar lichaam in huis te houden.

Joris komt samen met zijn vriendin en celliste Sara Gabalawi, zij speelde oa. in het Residentie Orkest en Rotterdams Philharmonisch orkest en zal de avond muzikaal begeleiden. De Boekhandel Oisterwijk zorgt voor het interview.

Joris van Casteren

Joris van Casteren stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer de eveneens juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs) en Mensen op Mars (2016).

Piet van der Molen is een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt.
Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep. Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen.
Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap.
Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee. Kaarten zijn 7,50 en via Tiliander.com te bestellen.