banner

Heukelomse monument van Riel moet voor een deel weg


Aan en rondom de boerderij aan de Laag Heukelomseweg 3 in Heukelom, beter bekend als Monument Van Riel, zijn diverse illegale bouwwerken geplaatst, zo is de gemeente van mening. De gemeente heeft bekeken wat daarvan gelegaliseerd kan worden.

Raadslid Stefanie Vulders zou Van Riel graag zijn bouwwerken gunnen (Bron Facebook)

De eigenaren van het Monument Van Riel in Heukelom, bekend om hun museale verzameling van curiositeiten, hebben naast de boerderij een theehuis gebouwd, zijn bezig met de inrichting en afwerking, zoals ook de boerderij en bijgebouwen in hun zo kenmerkende curiose stijl zijn voorzien.Er zijn echter geen of onvoldoende vergunningen voor gevraagd.

De aanbouw aan de oorspronkelijke boerderij mag van de gemeente voorlopig blijven staan; hiertoe kan de eigenaar een vergunning aanvragen met als doel de nevenactiviteiten museum en theetuin te handhaven.

De beide andere bouwwerken die geen gebouw vormen, maar een soort kunstwerken of sierbouwsels vormen, zijn niet toegestaan en mogelijk ook bouwkundig ongeschikt. Hierop heeft de gemeente een handhavingstraject gestart met een dwangsom. De eigenaar is daarop in bezwaar gegaan.

Stefanie Vulders, gemeenteraadslid voor de partij PrO, sprak er eerder haar zorgen over dit onderwerp uit; Lovo sprak recent met de eigenaar van het ‘monument’ zoals dat door Dhr. Van Riel in Heukelom is en wordt opgericht; Oisterwijk in Beeld bracht enkele jaren terug het levenswerk in beeld: