anytime

GUO kijkt nu al naar Bevrijdingsdag 2020 in Oisterwijk


Om mee te openen: ‘Miniconcertjesdag’, met wandelroutes langs Oisterwijkse huiskamers die tot concertlocaties zijn omgetoverd voor 16 miniconcertjes. Om mee af te ronden: ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’, met bevrijdingsdagactiviteiten verspreid over Oisterwijk in samenwerking met tientallen Oisterwijkse organisaties en deskundigen. Daartussenin: een boekpresentatie van een Oisterwijkse auteur en jong, lokaal muziektalent als support act. En dat zijn alleen nog maar de nieuwe ingrediënten waarmee GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk uitpakt in haar serie 2019/2020.

Daarbovenop: zit-/luisterconcerten voor een luisterbereid publiek, de vertrouwde rode draad waar GUO ook in haar 42ste seizoen op voortborduurt. Met gelouterde en jong getalenteerde singer-songwriters uit Nederland, de rest van Europa en de VS. En met een palet aan muziekgenres, geworteld in folk, Americana, blues, world, klassiek en cross-overs. GUO bouwde er een zich onderscheidende, regio-overstijgende reputatie mee op onder concertliefhebbers van dichtbij tot veraf. En een uniek internationaal netwerk onder muzikanten wereldwijd.
Wat ook bleef, voor het derde jaar op rij: GUO’s concertlocatie Fletcher hotel-restaurant Boschoord, Gemullehoekenweg 143, te midden van Oisterwijks bos- en vennengebied. Evenals GUO’s bestuur en overige vrijwilligers, sinds jaar en dag verenigd in Stichting Podiumkunsten Oisterwijk. Zonder hen zou GUO GUO niet zijn.

Wouter Vandenabeele

Verjonging
Wel mikt GUO op verfrissende verjonging. Vijftig-minners uit Oisterwijk en omgeving die zich voelen aangesproken: het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, verreikend verrijkend, voor denkers én doeners! Mail voor meer info naar groetenuitoisterwijk@home.nl. Hier kan zich ook jong, lokaal muziektalent (tot begin 20 jaar) uit Oisterwijk en omgeving met elk denkbaar repertoire aanmelden als support act. Gelieve groepsbiog, persfoto (minstens 1 MB) en link naar een beeld-/geluidopname bij te voegen.

Ook nieuw: GUO’s website én website-adres www.groetenuitoisterwijk.nl. Voor alle GUO-info in woord, beeld en geluid. Voor de link op de homepage waarmee GUO-liefhebbers hun tickets reserveren. Én voor aanvragen van een gratis abonnement op het maandelijkse, digitale GUO Muziekmagazine dat hard op weg is naar haar vijftienhonderdste abonnee.
Wie meer wil: GUO’s 15.000 jaarlijkse seizoenskranten glijden eind augustus weer door alle brievenbussen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom en is vanaf dan verkrijgbaar in horecazaken en tijdens GUO-concerten. GUO’s persberichten vinden hun weg naar ruim honderd lokale, regionale en landelijke media. GUO twittert, blogt en post op haar sociale media.

Miniconcertjes
GUO opent op zondag 29 september met wandelroutes langs Oisterwijkse huiskamers die bewoners omtoveren tot huislijke concertlocaties voor zestien miniconcertjes (klassiek, improvisatie, world en folk/kleinkunst), uitmondend in een concert in Boschoord van wereldmuziekorkest Liqa (België/Syrië).

Daarna volgen zondagmiddagconcerten in Boschoord met op 27 oktober Banditaliana (mediterrane folk-jazz uit Italië), op 24 november Guy Davis (deltablues uit USA), op 22 december Lakshmi (klassieke en celtic harpmuziek uit België) en op 19 januari Martin Carthy & John Kirkpatrick (Angelsaksische folk uit UK).

De presentatie van ‘Dikke. Pret. Bonanza.’, de autobiografische sleutelroman van de Oisterwijkse GUO-organisator en auteur Jos Creusen geldt op 26 januari als intermezzo. Daarna is het GUO-podium op 9 februari voor Tim Knol (Americana singer-songwriter uit NL), op 15 maart voor Dayna Kurtz & Robert Mache (Americana uit USA), op 5 april voor Spinvis & Saartje van Camp (Nederlandstalige singer-songwriter uit NL) en op 19 april voor Sharon Shannon & Alan Connor (Celtic folk uit Ierland).

Bevrijdingsdag
In samenwerking met lokale organisaties en deskundigen sluit GUO op Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei af met ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’. Deelnemers reserveren een combi-dagticket waarmee ze ’s ochtends één keuze maken uit een waaier van zes bevrijdingsactiviteiten die gelijktijdig verspreid over Oisterwijk plaatsvinden. ‘s Middags is er voor alle deelnemers met combi-dagticket een programma in Boschoord. Is het voor de GUO-concerten altijd al verstandig om tijdig tickets te reserveren, dan geldt dat des te meer voor deze combi-dagtickets. Deelname per activiteit is beperkt en vol = op!

Nabestaanden kijken toe hoe Gunter Demnig de eerste Struikelsteen legt; die in de Peperstraat komen terug in de activiteiten van GUO tijdens de Bevrijdingsdag 2020  (Foto: Joris van der Pijll)

’s Ochtends is er keuze uit een stadswandeling met een stadsgids, een boswandeling met boswachter Frans, een wandelroute langs struikelstenen met gidsen van Werkgroep Struikelstenen, een rondleiding in en rond de KVL met een KVL-gids, een rondleiding op de Joodse Begraafplaats met een gids van Stichting Joodse Begraafplaats en in Boschoord een expositie van Heemkundekring De Kleine Meijerij met filmdocu’s van Oisterwijk In Beeld en een lezing van Henk van der Linden.

’s Middags verzamelen deelnemers met combi-dagticket zich in Boschoord waar in opdracht van GUO lokale kunstenaars Marion Steur (poëzie), Ine van Son (beeldend kunstenaar) en Rob Rieter (soundscapes) eenmalig ‘Op Drift’ uitvoeren. Deze art performance vloeit over in concert ‘Van Cohen tot Winehouse’. Hierin brengen singer-songwriter Niki Jacobs en Nikitov rockclassics van bekende joodse popartiesten. Niki zingt de songs in het Jiddisch en Nikitov giet er een Klezmer sausje over.

Oisterwijkse scholen
GUO spant zich in om de expositie ook na 5 mei 2020 nog even open te stellen, zij het dan zonder lezing. Die lezing probeert ze als artikel te publiceren in het tijdschrift van de Heemkundekring. Die publicatie biedt ze dan aan bij alle Oisterwijkse basisscholen (bovenbouw) en bij Scholengemeenschap 2College Durendael als inspiratiebron voor docenten in hun lessen. Dat kan desgewenst als basis dienen voor een klassenbezoek aan de expositie die ze via GUO kunnen aanvragen.

Meer info over GUO-concertserie 2019/2020 in woord, beeld en geluid: check www.groetenuitoisterwijk.nl. Van hieruit kunnen tevens GUO-tickets worden gereserveerd. Voor alles geldt: vol = op!