banner

Gemeente Oisterwijk bereid aanpak toegankelijkheid


Het Platform Toegankelijk Oisterwijk (PTO) laat weten dat gesprekken met de gemeente het gevoel geven dat er beweging komt; ambtenaren en hun leidinggevenden zouden zich bereid hebben verklaard te werken aan verbetering in bereikbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Het rapport over toegankelijkheid in Oisterwijk van oktober 2017 dient als basis.

Dit wil PTO terugdringen…

PTO bestaat uit vertegenwoordigers van de groeiende groep inwoners met een fysieke beperking (slecht ziend, slecht horend, slecht lopend), waarvan er in Oisterwijk ongeveer 1500 zijn. 1300 zijn boven de 65. Het SKN kennisnetwerk heeft in 2017 uitgebreid onderzoek gedaan naar de belemmeringen die er zijn als deze inwoners zich door Oisterwijk verplaatsen. Probeer maar eens om met je scootmobiel naar en langs de markt te gaan of als slechtziende langs de terrasjes op de Lind te lopen. Iets wat al vele jaren bekend is, gemeld is en een doorn in het oog van menig weggebruiker uit deze doelgroep.

Maar ook het binnenkomen in gebouwen en het gebruiken van de faciliteiten kan problemen geven. Wat te denken van traptreden voor een restaurant, te smalle doorgangen in winkels en lastige deuren bij wijkcentra?

Het onderzoeksrapport van het SKN dat in oktober 2017 aan de gemeente is aangeboden, met stevige conclusies en aanbevelingen, is volgens PTO bij de gemeente goed gevallen. ‘Zowel de politieke vertegenwoordigers als het gemeente-bestuur staan vierkant achter de aanbevelingen. Als PTO gaan we de komende tijd scherp in de gaten houden wat er daadwerkelijk gebeurt. Samen met de mensen van het SKN voerden wij recentelijk gesprekken met ambtenaren en hun leidinggevenden. Ook zij tonen de bereidheid hard te werken aan verbeteringen in bereikbaarheid en toegankelijkheid.’

Het PTO gaat komende maanden verder met het onderzoek, kijkt naar toegankelijkheid van alle gebouwen van de gemeente en gaan koffie drinken bij de plaatselijke horeca. Er volgt driemaandelijks een rapport. Voor dit onderzoek streeft PTO ernaar uit dat uit elke wijk een inwoner met een fysieke beperking deelneemt. Aanmelden kan via Rinus den Boer rinusdenboer@gmail.com of bel 06 51390180.