glasvezel

Duurzaam wonen in Oisterwijk doe je met deze tips


Steeds meer mensen in Nederland maken de stap naar een duurzame woning en een duurzaam leven. Ook in Oisterwijk is duurzaamheid een belangrijk punt op de agenda. De gemeente stimuleert mensen die dergelijke groene ambities hebben en andere projecten die hiermee te maken hebben. Zo konden Oisterwijkse kinderen afgelopen jaar strijden om een heuse duurzaamheidsprijs en staat de gemeente klaar voor iedereen die energie wilt besparen. Er zijn hierbij ook enkele stappen die je zelf kunt ondernemen om duurzamer te wonen. In dit artikel lees je enkele handige tips waarmee je binnen no time energie (en zo ook geld) bespaart.

Goed isoleren van je woning

Met relatief kleine stappen en investeringen kun je al de overstap maken naar een duurzame woning. Een van de gemakkelijkste stappen die je zelf kunt ondernemen is het goed isoleren van je woning. Met de juiste isolatie blijven de ruimtes in je woning immers langer warm en hoef je dus minder energie te stoken. Begin bijvoorbeeld met het dichten van gaten en kieren; dit zie je voornamelijk terug bij oudere huizen. Houd hierbij echter wel in de gaten dat goed isoleren hand in hand gaat met goede ventilatie. Daarvoor zijn kieren en gaten wel weer ontzettend handig! Gelukkig kun je ook op andere manieren je huis ventileren, waarbij het geheel goed geïsoleerd is. Zorg bijvoorbeeld voor ventilatieroosters of zet bij warmer weer de ramen open. Het is een feit dat ventileren energie kost, maar omdat het in belang is van je gezondheid mogen we dit geen energieverspilling noemen.

Bespaar op je verwarming

Zonnepanelen maken ‘groene’ energie

Daarnaast is het van groot belang om te kijken naar het energieverbruik in je woning. Een oude cv-ketel verbruikt bijvoorbeeld al veel meer energie en geld dan een nieuw exemplaar. Laat in dat geval dus eens kijken naar de kwaliteit van je cv-ketel en vervang deze wanneer dat nodig is. Is je cv-ketel nog prima maar wil je toch geld besparen? In dat geval kun je de thermostaat overdag een graad lager zetten. Wonder boven wonder wen je hier snel genoeg aan! Aan je energieleverancier kun je vragen wat je kunt besparen wanneer je de cv-ketel anders instelt. Wil je echte duurzame energie opwekken en/of gebruiken dan is het aan te raden om over te stappen naar bijvoorbeeld groene energie. Neem bijvoorbeeld een warmtepomp om op een natuurlijke wijze een woning te verwarmen. Wist je dat je met een warmtepomp compleet zonder gasverbruik kunt stoken? Wanneer je elektrisch kookt kun je dus eigenlijk je gasaansluiting stopzetten. Over duurzaam verwarmen gesproken!

Stap over op groene energie

Nu je toch zo goed bezig bent is een overstap naar een groene energieleverancier de volgende juiste stap. Dergelijke groene en duurzame energie is ontzettend belangrijk voor het behoud van de aarde. De fossiele brandstoffen waar we overal ter wereld nu afhankelijk van zijn, zoals gas en olie, zijn niet alleen schaars; ze vernielen de aarde en het milieu ook enorm. Duurzame energie raakt nooit op, is niet slecht voor het milieu en zorgt ervoor dat je onafhankelijker wordt. Dat zou in Oisterwijk toch ook een fantastische ontwikkeling zijn? Zelf overstappen op een groene leverancier? Begin met energie vergelijken om te checken welke energieleverancier met groen karakter het beste bij jouw verbruik past. Een logische stap bij het kiezen van groene energie is het aanschaffen van zonnepanelen of een bovengenoemde waterpomp om energie op te wekken. Een groot voordeel hierbij is dat het vooral een eenmalige investering is; uiteindelijk bespaar je er geld mee omdat het goedkoper is dan het gebruik van gas. Dat betekent dat je goedkoper uit bent én je steentje bijdraagt aan het milieu.

Opvangen en gebruiken van regenwater

Ook met deze laatste tip kun je in Oisterwijk en de rest van Nederland direct aan de slag: het aanschaffen van een regenwaterput of een zogeheten infiltratiesysteem. Wat dat betreft hebben we geluk dat het zoveel regent in Nederland; met zo’n systeem of zo’n put kun je namelijk heel gemakkelijk regenwater (her)gebruiken in je dagelijkse leven. Het regenwater dat in een put valt kun je namelijk gebruiken voor het schoonmaken van je woning of het doortrekken van je toilet. Met een infiltratiesysteem kun je regenwater gemakkelijker van een verhard oppervlak naar en in de bodem leiden. Hoeveel het namelijk ook regent in Nederland, in de zomer van 2018 hebben we ook gezien wat droogte kan doen met onze omgeving. Met een infiltratiesysteem zorg je ervoor dat er minder verdroging optreedt en hoeft regenwater niet op een andere manier worden afgevoerd. Kortom: genoeg tips om ook in Oisterwijk eens te kijken of je de overstap kunt maken naar duurzaam wonen. Het is beter voor het milieu en dus beter voor je eigen leefomgeving. Mooi meegenomen is het feit dat je er uiteindelijk zelf ook alleen maar veel geld mee bespaart.