banner

Dankzij MIGO kunnen kinderen talent ontdekken


Binnenkort start weekendschool Petje af met een tweede groep. De opstart, in september 2018, was niet mogelijk geweest zonder een bijdrage van het Maatschappelijk Innovatiefonds Gemeente Oisterwijk (MIGO). 10.000 euro was nodig om dit zondagse onderwijs te voorzien van de nodige praktijkgerichte bezoeken.

Kinderen van Petje af leren schrijven en foto’s maken (Foto: Joris van der Pijll).

Petje af helpt kinderen van 9 tot 14 jaar om hun talenten te ontdekken, middels praktijkgericht onderwijs op de zondag. Professionals vertellen over hun beroep, de kinderen bezoeken bedrijven en ontdekken voor dat beroep bijzondere plekken. ‘Zonder de bijdrage van MIGO, was het voor ons niet mogelijk dagjes weg te organiseren. En juist dat is voor deze kinderen erg leerzaam. Ze ontdekken nieuwe dingen, gaan zelf op zoek naar het goedkoopste treinkaartje, we kunnen gaan sporten of bezoeken bijvoorbeeld een museum dat aansluit bij het onderwerp,’ aldus Saskia Stads, locatiemanager voor Petje af in Oisterwijk. De groep bekijkt steeds in vier zondagen een ander beroep. ‘Het valt ons op hoe veel ondernemers belangeloos willen meewerken, en met passie vertellen over hen werk.’

Pionieren

Het project verloop zeker bij de eerste groep innovatief, niet in de zin van techniek, maar wel als het gaat om ontdekken wat het beste werkt. ‘We hadden niet meteen een volle groep, en dat was achteraf beter. Het gaf ons ruimte te wennen aan de enorme dynamiek bij de kinderen. We konden zo rustig groeien. Ook voor het vinden van vrijwilligers was extra tijd nodig.’ Het is volgens Saskia verbazingwekkend wat de kinderen meekrijgen en oppikken. De bijeenkomsten verlopen soms druk, maar na afloop blijkt dat ze er veel van hebben geleerd. Ook dat werd in de eerste maanden ontdekt.

Kippenvel

Brandwachter Ad blust brandjes (Foto: Joudi en Florian, met hulp van Fred van Laarhoven).

De kinderen die meedoen, leren niet alleen over beroepen; er ontstaan ook vriendschappen en contacten met anderen buiten hun normaal dagelijkse omgeving. ‘Het allermooiste wat ik heb meegemaakt, was de bijzondere stilte tijdens de workshop Mindfulness. Daar kreeg ik kippenvel van.’ Saskia is ook blij met de contacten en ontmoetingen bij de netwerkbijeenkomsten van MIGO: ‘We kregen laatst van Trappaf spontaan entreekaartjes voor hun theatervoorstelling, geweldig!’

Naast succes in opbouwende groei, zorgt diezelfde groei ook voor enige beperking: ‘De ruimte die we gebruiken wordt te klein, en met het huidige budget komen we voor de tweede groep tekort. Wel kunnen we de ervaringen die we nu hebben opgedaan, gebruiken als voorbeeld voor andere fondsen en sponsoren, die we daarvoor hopelijk mogen aanspreken.’

Petje af en MIGO
Start najaar van 2019
Deelname 13 kinderen
70 Betrokken personen
Start groep 2 medio 2020
Bijdrage MIGO 10.000 euro
www.petjeaf.nl/oisterwijk
www.migo-oisterwijk.nl

DTZ logo low

Delen: