banner

Voormalig raadslid spreekt schande van burgemeester Oisterwijk


Ruud Van Der Star, vertrekkend raadslid van PrO, moest toezien hoe zijn zetel naar zijn oud-collega Jan de Laat ging. De Laat, de voormalig PrO wethouder die vorig jaar, mede vanwege onmin met Van der Star, na 2 maanden het politieke landschap van Oisterwijk verliet,  keerde gisteren formeel terug als raadslid. Niet meer met PrO, hij gaat solo.

Voormalig raadslid Ruud van der Star (PrO)

Van der Star sprak eerder al zijn onmin uit richting zijn voormalige collega, en vervolgde vrijdag met ongenoegen over de kwestie richting de burgemeester: ‘Het is schandalig hoe de burgemeester aan PrO het woord ontneemt bij de installatie van Jan de Laat. In plaats van onafhankelijk voorzitter stelt hij zich opnieuw politiek op.’ Burgemeester Hans Janssen ging donderdagavond niet in op een verzoek van Jean Coumans, fractievoorzitter van PrO, om het woord te voeren bij de benoeming van raadslid De Laat. Janssen: ‘Dat is niet de bedoeling, want alles wat over dit onderwerp gezegd had kunnen worden, had gezegd kunnen worden bij de benoeming… … het gaat nu om de beëdiging van een persoon, puur een formele handeling.’

Ethisch onjuist

Die benoeming werd op dinsdag 19 maart besproken. Andere raadsleden hielden ook daar hun mond; Coumans nam en kreeg destijds wel het woord:  ‘… we vinden het spijtig, dat we een raadszetel kwijt raken, en dat de kieswet zo in elkaar zit…’ Coumans had donderdag willen zeggen, dat de benoeming formeel juist is, maar politiek ethisch onjuist is. ‘Dit klopt wel, maar het deugt niet’ kopte het Brabants Dagblad.

Spanningen

Van der Star raakt met zijn opmerking ‘In plaats van onafhankelijk voorzitter stelt hij zich opnieuw politiek op’ ook de nog steeds onopgeloste problematiek rondom de vorig jaar mislukte benoeming van de PrO wethouderskandidaat, en de daarop door PrO geuite beschuldiging aan het adres van de burgemeester. Deze zou zich negatief hebben uitgelaten over de kandidaat, en daarmee het proces negatief hebben beïnvloed. Het geven van een mening bij dergelijke benoeming behoort toe aan politici, maar past volgens PrO niet bij een onafhankelijk en neutraal voorzitterschap van een burgemeester. Deze stevige beschuldiging werd openbaar geuit, maar ondanks herhaaldelijke toezeggingen dat deze nog komt, ontbreekt vooralsnog de nadere uitleg van PrO. En ook van de burgemeester kwam geen uitleg. Die spanningen hangen nog steeds boven de hoofden van de betrokkenen, en ook inwoners hebben in deze recht op een uitleg.

Duidelijk is, dat Ruud van der Star en zijn partij PrO, alles behalve te spreken zijn over de hele gang van zaken…

Wordt vervolgd!